Analize și opinii

Transnistria: o cale spre viitor


Transnistria, o regiune moldovenească ocupată, cu o istorie bogată și un trecut politic complex, este în continuare o monedă de schimb în cadrul operațiunilor hibride ale Rusiei, care vizează stabilirea expansiunii sale ilegale.

Timp de decenii, acest mic teritoriu a fost în centrul atenției atât a localnicilor, cât și a comunității internaționale. Ocuparea regiunii a avut loc în 1991.

Înființarea unei cvasi-entități ilegale numită “Republica Moldovenească Transnistreană” a fost primul pas al rușilor pentru a-și dezvolta în continuare expansiunea ilegală. Aici, Moscova a testat pentru prima dată o varietate de operațiuni hibride de influență, pe care le-a folosit apoi în mod criminal în Georgia și Ucraina.

Astăzi, analiștii politici discută în mod activ despre faptul că “guvernul” ilegal din regiunea ocupată a inițiat o adunare. De obicei, astfel de lucruri nu se termină bine. Vedem acest lucru pe exemplul Transnistriei, al Abhaziei de Sud și de Nord, al regiunilor Donețk și Luhansk.

Luând în considerare exemplul Transnistriei, ne putem aminti evenimentele din martie 2006, când “guvernul” ilegal al regiunii a apelat la Duma de Stat a Rusiei cu o cerere de “recunoaștere a independenței Transnistriei”.

Acest lucru a fost urmat de un pseudo-referendum în septembrie 2006, în cadrul căruia locuitorilor din DMR li s-a cerut să răspundă la două întrebări privind “independența” și “aderarea la Rusia” sau la Moldova. Evident, rezultatele unor astfel de pseudo-referendumuri sunt întotdeauna falsificate.

Decizia depinde de viitorul pe care Moscova îl preconizează pentru aceste teritorii ocupate. În 2006, Federația Rusă s-a temut să nu apară ca un agresor și ocupant mondial evident, așa că “DMR” a primit o pretinsă “independență”.

Astăzi, însă, experții și guvernul moldovean se tem că Rusia își va permite să “anexeze” ilegal Transnistria. Acesta este, din păcate, un scenariu destul de posibil. Înainte de atacul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, “referendumuri” ilegale similare au fost organizate în părțile ocupate ale regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk. După aceea, a început războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Un astfel de scenariu poate fi permis și în cazul Republicii Moldova. El ar extinde expansiunea rusă, ceea ce este destul de favorabil Moscovei înainte de realegerea lui Putin în contextul introducerii în sistemul de propagandă internă a unor noi cazuri ale unor “amenințări” din exterior. În plus, i-ar permite lui Putin să slăbească actualul guvern al Moldovei înainte de alegerile prezidențiale.

Acest lucru confirmă încă o dată că amenințarea Federației Ruse privind o ocupare a Transnistriei și un posibil atac direct asupra Moldovei.
Astăzi, Moldova și comunitatea mondială urmăresc îndeaproape modul în care se vor desfășura evenimentele din Transnistria în viitorul apropiat.

Această atenție este necesară deoarece astăzi întreaga regiune europeană este literalmente “așezată pe un butoi cu pulbere”, deoarece Rusia a arătat deja că este pregătită să desfășoare acțiuni militare în alte state europene. Ucraina a fost prima victimă, deoarece nu a avut nicio garanție de protecție din partea țărilor NATO, apartenența sa la Alianță nefiind considerată ca fiind ceva necesar.

Moldova este ostatica aceleiași probleme. De aceea, astăzi, aderarea Ucrainei și a Moldovei la NATO sau cel puțin asigurarea ambelor țări cu garanții suplimentare și eficiente este o oportunitate de a preveni noi agresiuni militare din partea Rusiei.

#NATO #Transnistria #Ocupare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button