Analize și opinii

Trump îl numește pe Zelensky „dictator” și îl acuză că vrea „să rămână la hrănitoare”. De ce i-a displăcut atât de mult?

Donald Trump și Volodymyr Zelensky au trecut de la discutarea condițiilor sprijinului american pentru Ucraina la un conflict public – și chiar la înjurături – în spațiul de o săptămână, transmite sursa.

Pe 12 februarie, Zelensky a refuzat să semneze un acord privind accesul SUA la resursele minerale ucrainene. Mai mult, așa cum a susținut mai târziu Trump, l-a tratat cu nepoliticos pe secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, care i-a adus documentul.

În aceeași zi, Trump l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și a lansat negocieri pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean. În mod demonstrativ, reprezentanții Ucrainei nu au fost invitați la ei. Zelensky a refuzat în prealabil să recunoască orice acorduri încheiate fără participarea Ucrainei.

La Conferința de Securitate de la München din 14-16 februarie, Zelensky a discutat despre acordul cu minerale cu vicepreședintele SUA J.D. Vance și secretarul de stat Marco Rubio – și a refuzat din nou să-l semneze. Rubio a spus că în spatele ușilor închise, Zelensky a spus că îi place acordul, dar că nu poate să-l semneze fără aprobarea parlamentară. În mod public, Zelensky a declarat că a respins-o pentru că nu i se potrivea: accesul SUA la resursele minerale ucrainene a fost clar precizat acolo, dar garanțiile americane privind securitatea Ucrainei nu sunt.

Pe 18 februarie, delegațiile ruse și americane s-au întâlnit la Riad. Zelensky, comentând această întâlnire, a declarat din nou că nu recunoaște niciun acord privind Ucraina încheiat fără Ucraina.

A doua zi, Trump a publicat o postare pe rețeaua de socializare Truth, plină de atacuri deschise la adresa lui Zelensky.

Comicul de succes moderat Volodymyr Zelensky a convins SUA să cheltuiască 350 de miliarde de dolari pentru un război care nu poate fi câștigat, care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată și pe care nu se va putea termina fără SUA și Trump. […] În plus, Zelensky admite că jumătate din banii pe care i-am trimis „au dispărut”. Refuză să organizeze alegeri, cotele sale de aprobare sunt foarte scăzute, era bun doar să-l conducă pe Biden de nas. Mai bine ar trebui să acționeze rapid dictatorul Zelensky, altfel nu va mai avea nicio țară. Între timp, negociem cu succes cu Rusia pentru a pune capăt războiului […] și probabil că Zelensky nu vrea să-și piardă jgheabul de hrănire. Iubesc Ucraina, dar Zelensky a eșuat, țara lui este distrusă, au murit milioane de oameni care nu ar fi trebuit să moară. Și tot continuă.

Zelensky a răspuns: „Dacă cineva vrea să mă înlocuiască chiar acum, atunci chiar acum nu va funcționa” și a adăugat că Trump a devenit o victimă a dezinformarii rusești și, în general, „trăiește într-un spațiu de dezinformare”.

Acesta a fost deja un scandal public cu drepturi depline. Subordonații ambilor președinți au început să se implice în ea. Vicepreședintele SUA J.D. Vance a spus că Zelensky se comportă rău prin difuzarea publicului diferendelor sale cu administrația Trump, în loc să le discute în privat cu diplomații. „Președintele Trump este foarte nemulțumit de președintele Zelensky”, a spus secretarul de stat Marco Rubio. El l-a acuzat direct pe Zelensky de ingratitudine și aproape direct de duplicitate.

Oficiali americani fără nume au adăugat jurnaliștilor: „Zelensky a decis că el este eroul pe care îl joacă la televizor. Da, a rezistat cu curaj Rusiei. Dar ar fi un om mort fără milioanele pe care le-am cheltuit”. „Într-o săptămână, Zelensky a respins ofertele secretarului de Trezorerie, secretarului de stat și vicepreședintelui lui Trump, apoi l-a insultat personal pe președintele Trump în presă. Pe ce conta?

La rândul lor, politicienii ucraineni, inclusiv oponenții lui Zelensky, au început să se ridice pentru președinte. Primarul din Dnipro, Boris Filatov, a fost deosebit de categoric: „Poate că ne place Zelensky, sau poate nu. Îl putem certa, sau îl putem lăuda. Îi putem condamna acțiunile sau le putem aplauda. Pentru că el este președintele NOSTRU. Așa cum este. Și nu contează dacă e rău sau nu. Și nici o făptură mincinoasă, nici la Moscova, nici la Washington, nici oriunde altundeva, nu are dreptul să deschidă gura față de el.”

Viteza și intensitatea acestui scandal au venit ca o surpriză chiar și pentru Kremlin, căruia se pare că nu-și poate crede norocul.

Acest conflict are o istorie lungă. În 2014, după anexarea Crimeei, președintele american de atunci Barack Obama l-a însărcinat pe vicepreședintele Joe Biden să supravegheze politica Ucrainei. El a ales ca una dintre prioritățile sale reducerea dependenței Ucrainei de aprovizionarea cu energie din Rusia. La scurt timp după, fiul vicepreședintelui, Hunter Biden, s-a alăturat consiliului de administrație al companiei ucrainene de producție a gazelor naturale Burisma.

Proprietarul acestei companii, Mykola Zlochevsky, care a ocupat funcția de ministru al resurselor naturale sub președintele Viktor Ianukovici, a fost acuzat de spălare de bani, inclusiv bani aparținând celor mai apropiați asociați ai lui Ianukovici. Cazul a fost investigat în Marea Britanie, dar procuratura ucraineană nu a reușit să ofere anchetatorilor britanici informațiile necesare, iar instanța a decis să închidă cazul ca nepromițător.

În timpul vizitelor sale frecvente la Kiev, Joe Biden a vorbit pe larg despre necesitatea luptei împotriva corupției în Ucraina și, în special, despre necesitatea reformării parchetului. Viktor Shokin, care a devenit procuror general în 2015, a fost lovit în mod deosebit. Când Shokin a fost concediat, Biden a spus că a forțat guvernul ucrainean să ia decizia, amenințăndu-i că îi va dezlipi garanțiile de împrumut de miliarde de dolari dacă nu o fac.

Oponenții politici ai lui Joe Biden din SUA au susținut ulterior că el a insistat asupra demiterii lui Shokin pentru că el investiga pe Burisma și plănuia să-l interogheze pe Hunter Biden.

În 2019, când Trump era deja președinte al Statelor Unite și Joe Biden era considerat cel mai probabil adversar al său la alegerile din 2020, echipa lui Trump a transformat cazul Burisma într-unul dintre subiectele principale ale campaniei electorale. Calculul a fost simplu: să-i prezinte pe Biden și pe fiul său ca fiind corupți.

În mai 2019, Zelensky a devenit președinte al Ucrainei. Și aproape imediat, una dintre principalele sale probleme a fost că oamenii din cercul lui Trump (în primul rând avocatul său Rudolph Giuliani) au început să-l îndemne insistent să redeschidă ancheta împotriva lui Burisma și Hunter Biden.

Echipa lui Zelensky a organizat întâlniri speciale despre cum să evite amestecul în politica internă americană, menținând în același timp relațiile cu administrația Trump. Chiar și atunci, aceasta a fost o problemă fundamentală pentru Ucraina: își rearma armata și nu se putea lipsi de asistența americană.

Bugetul SUA pentru 2019 a inclus 400 de milioane de dolari în ajutor militar pentru Ucraina. În iulie, Trump a ordonat amânarea transferului acestor bani. Și după aceea a avut o conversație telefonică cu Zelensky. Apoi Trump a spus, printre altele: „Se vorbește mult despre fiul lui Biden – că Biden a oprit ancheta și mulți oameni vor să știe despre acest caz. Dacă ai putea face ceva cu procurorul general, ar fi grozav. Biden se plimba lăudându-se că a oprit ancheta, așa că dacă ai putea face asta…”

Oponenții politici ai lui Trump au decis că președintele i-a oferit lui Zelensky o înțelegere: tu îmi dai murdărie pe Biden, eu îți voi da 400 de milioane de dolari în ajutor militar. Adică și-a folosit poziția oficială pentru a-și face rău rivalului său politic și pentru a-și crește șansele de a câștiga alegerile.

Pe această bază, în decembrie 2019, Camera Reprezentanților a SUA l-a destituit pe Trump. Președintele și-a păstrat postul după ce Senatul l-a achitat. Trump a pierdut alegerile din 2020 în fața lui Joe Biden.

Cu alte cuvinte, Zelensky nu a făcut ceea ce a vrut Trump să facă în 2019: nu i-a oferit murdărie pe Biden. Refuzul lui Zelensky de a semna acordul cu resurse naturale din 2025 pare să-i fi amintit lui Trump de „nedorința sa de a coopera” anterioară – și de aceea relația lor s-a deteriorat atât de repede.

Totuși, nu este fără speranță: pe 21 februarie, administrația Trump a prezentat Ucrainei un nou proiect de acord privind resurse naturale. Potrivit surselor Axios, acesta ține cont de multe dintre criticile făcute de Zelensky și avocații ucraineni. Consilierii președintelui Ucrainei spun că documentul trebuie semnat. Este cu totul posibil ca într-un astfel de caz, retorica lui Trump – și atitudinea lui față de Zelensky – să se schimbe radical.

#Zelensky #Trump #conflict #analiză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button