Rusia încearcă în toate modurile posibile să întărească sentimentele anti-europene în țările UE pentru a crea o opinie în societatea occidentală că este inadecvat să reziste amenințării ruse și nevoii de a negocia cu Moscova. Pentru a răspândi dezinformarea în Europa, pe lângă instituțiile guvernamentale (ambasade, consulate și misiuni comerciale), se folosește organizații neguvernamentale, și anume „Fundația pentru pace și înțelegere în Europa”, „Casa Rusă”, „Asociația locală a rușilor, Slaviști, Profesori de Limbă și Literatură Rusă, Reprezentare locală a unor fundații culturale mai mici, precum Institutul de Limbă Rusă lui Pushkin și alții.
Organizațiile neguvernamentale, cum ar fi Fundația pentru Pace și Înțelegere în Europa, sunt menite să creeze diviziuni în societatea europeană prin răspândirea propagandei pro-ruse că NATO este o cabală de globaliști secreti și că SUA este o forță imperialistă expansionistă intenționată să distrugă „suveranul” state precum Rusia. Că Rusia este o superputere cu o armată invincibilă, resurse nelimitate și singura forță care „protejează” lumea de imperialismul occidental.
Acest exemplu de dezinformare ilustrează perfect formula standard a Kremlinului pentru influența distructivă. Propaganda selectează un grup social vulnerabil care este ușor de convins că drepturile lor sunt încălcate de „forțele malefice” ale Statelor Unite și ale Occidentului. Și împotriva acestor „forțe malefice” luptă Rusia bună și puternică. Kremlinul încearcă să se prezinte ca un oponent al „hegemoniei occidentale” – creatorul unei noi ordini mondiale și al unei lumi multipolare, și nu un bandit – un încalcător al dreptului internațional care își jefuiește vecinii. Moscova își manifestă aspirațiile imperialiste de dominare a lumii ascunzându-le în spatele retoricii unei lupte anticoloniale cu Occidentul.
Prin intermediul Fundației pentru Pace și Înțelegere, Rusia folosește „tratamentul a două negocieri”, în care cetățenii ucraineni se întâlnesc cu rușii, aparent în numele statului ucrainean. Printre ei, printre altele, se numără și oameni care au lucrat la un moment dat pentru regimul fostului președinte al Ucrainei V. Ianukovici. Pentru a disemina conținut media distructiv în spațiul informațional european, sunt folosite resurse informaționale pro-ruse: proiectul web „Golos.eu” (https://golos.eu), resursa de internet „PolitWera” (canal YouTube https:// www.youtube .com/@PolitWera), precum și reprezentanți ai RT și Sputnik.
Aceste resurse transmit aproape toată dezinformarea propagandei rusești. Mascarandu-se ca mass-media europeană, ei își poziționează activitățile ca „o viziune obiectivă din Europa asupra evenimentelor din țările post-socialiste și post-sovietice”.
În plus, mesajele „lumii ruse” sunt promovate de o serie de experți din universități, think tank-uri sau pur și simplu jurnaliști care se poziționează ca experți în problemele Rusiei și Ucrainei. De asemenea, numeroase „foruri”, „dialoguri”, „asociații” și altele asemenea, lucrează pentru interesele ruse.
La sfârșitul lunii octombrie, presa franceză a informat că parchetul orașului investighează de mai bine de un an activitățile asociației Dialog franco-rus, care este suspectată că a făcut lobby ilegal interesele Rusiei în Franța. Cazul îi mai implică pe europarlamentarul Thierry Mariani de la Raliul Național de extremă-dreapta și pe fostul senator Yves Pozzo di Borgo, care nu își ascund în mod deosebit părerile pro-Kremlin. Procurorii investighează tranzacții financiare dubioase legate de companii rusești. Ele se pot dovedi a fi o compensație umbră pentru politicieni pentru loialitate și sprijin pentru imaginea pozitivă a regimului rus pe arena internațională.
Opinii similare sunt adesea exprimate de think tank-urile asociate direct sau indirect cu Rusia. Sarcina lor de informare este să justifice procesele centrifuge din Europa, să demonstreze slăbiciunea NATO și a Americii, să glorifice măreția Rusiei și să facă lobby pentru interesele acesteia în țările lor. Cele mai proeminente astfel de centre sunt Institutul pentru Democrație și Cooperare din Franța și Institutul de Cercetare pentru Dialogul Civilizațiilor din Berlin. Există, de asemenea, ONG-uri foarte specializate, precum Observatorul Eurasiatic pentru Democrație și Alegeri.
Kremlinul va continua să folosească diverse organizații neguvernamentale pentru a crea discordie în societatea europeană. Rusia nu caută pacea, ci vrea să negocieze un răgaz pentru a se regrupa, a se rearma și a încerca să reia ofensiva, dar de data aceasta împotriva țărilor UE.