Aproximativ 6.000 de copii locuiesc acum în Kherson și, în ciuda faptului că rușii au părăsit orașul, ei continuă să îi țină ostatici pe acești copii, bombardând zilnic orașul cu mine de 120 mm și “Grad” de pe malul opus al Niprului. Acest lucru este raportat de către sursă, citând date din proiectul special Decoding Ukraine.
“La un an de la de-ocupare, rușii au ucis 405 civili, inclusiv 10 copii, în regiunea eliberată Kherson. Alți 75 de minori au fost răniți”, se citează în reportaj statistici dezamăgitoare.
Jurnaliștii susțin că trupele rusești le-au luat o copilărie normală tuturor copiilor din regiunea Kherson: “Rusia le-a transformat viața de zi cu zi într-un sprint nesfârșit din dormitoare în beciuri”.
Războiul a schimbat complet viața copiilor din Kherson, aceștia au experimentat ororile ocupației, răpirile și sosirile constante.
“Copiii studiază online și aproape niciodată nu se întâlnesc cu colegii lor, iar de mult timp le este imposibil să meargă în siguranță afară, așa cum făceau înainte. În loc de biciclete sau jucării noi, ei au rămas cu un singur vis – să nu mai audă niciodată sunetul sirenelor”, detaliază voluntarii.
Eroul principal al proiectului special Decoding Ukraine a fost un tânăr de 14 ani
Gleb Sokolov, în vârstă de 14 ani, care a devenit celebru în întreaga lume după de-ocupare. Fotografia sa a fost postată în primele zile de eliberare a orașului și a devenit un simbol al copilăriei furate de Rusia – arată un băiat cu o privire severă deloc copilăroasă. Acest chip întruchipează tot ceea ce războiul a adus în Kherson.
Iulia Sviridova, un psiholog care lucrează cu copiii din Kherson, atrage atenția asupra faptului că adulții au încetat să-i mai lase pe copii să plece de la ei înșiși.
“Lunile lungi de ocupație și traumele prin care au trecut familiile duc la faptul că copiii și părinții încearcă să rămână mai mult împreună. Chiar și atunci când acest împreună înseamnă să se afle într-un oraș supus unui bombardament constant. În afară de experiențele traumatizante, Julia citează lipsa de comunicare ca fiind cea mai mare problemă pentru copii și adolescenți. Copiii nu merg la școală, studiind online, și nu se pot aduna pentru a petrece timp cu colegii lor din cauza pericolului constant. În consecință, ei își trăiesc temerile de cele mai multe ori singuri”, se arată în reportaj.