Politică

UE a impus sancțiuni împotriva oficialilor și unei organizații ruse pentru sprijinirea separatismului în Moldova14 octombrie 2024Vocea Americii

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au impus pe 14 octombrie sancțiuni împotriva a cinci persoane și unei organizații implicate în separatism și destabilizare în Moldova, inclusiv în favoarea Rusiei, transmite sursa.

În această lună, în țară au loc alegeri prezidențiale, în care președinta în exercițiu, Maia Sandu, candidează pentru un al doilea mandat. Sandu este cunoscută pentru critica deschisă a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Moldova se confruntă cu încercări masive și directe ale Rusiei de a destabiliza țara, precum și cu provocări generate de războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o amenințare directă pentru o țară suverană, pentru viața ei democratică, pentru drumul său către Uniunea Europeană”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

El a asigurat că UE „va continua să ofere sprijin deplin aspirațiilor legitime ale poporului moldovean”, iar listele de sancțiuni anunțate „reprezintă o altă contribuție la reziliența Moldovei”.

În comunicatul oficial al Consiliului UE se menționează că sancțiunile sunt impuse împotriva Evgheniei Guțul, guvernatoarea Găgăuziei, care „a sprijinit separatismul în această regiune”.

Pe listă se mai află Mihail Vlah, adjunctul guvernatoarei, și consilierul ei pentru relațiile cu mass-media, Iurii Kuznețov, precum și oficialul Ilia Uzun.

Sub sancțiuni a intrat și asociația non-guvernamentală rusă „Eurasia”, al cărei scop este promovarea intereselor Rusiei în străinătate, inclusiv în Moldova.

Pe 9 octombrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care avertizează ferm împotriva continuării tentativelor Rusiei de a deturna traiectoria pro-europeană a Moldovei.

Pe 10 octombrie, Comisia Europeană a aprobat Planul de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro, pentru perioada 2025-2027.

Imagine: Ilustrativa, sursa: ЄС запровадив санкції проти посадовців і російської організації за сприяння сепаратизму у Молдові (holosameryky.com)

#UE #separatism #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button