Analize și opiniiEconomie

UE depozitează gaze în Ucraina în ciuda războiului. De ce se supune unor astfel de riscuri

Comercianții europeni de gaze au început să depoziteze gaze naturale în Ucraina, în ciuda riscurilor cărora se expun în contextul războiului, au declarat pentru Reuters mai mulţi traderi şi oficiali ai unor companii, transmite sursa.

Potrivit sursei citate, aceștia profită astfel de avantajul oferit de preţurile scăzute şi capacităţile disponibile acolo. După invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început în luna februarie 2022, Uniunea Europeană a încercat să îşi asigure capacităţi de stocare de gaze pentru a face faţă reducerii livrărilor de gaze ruseşti, în special în lunile de iarnă când cererea atinge nivelul de vârf.

Blocul comunitar ar urma să îşi atingă, până la data de 1 noiembrie, ţinta de umplere a depozitelor de gaze până la 90% din capacitate. Traderii intervievaţi de Reuters spun că există o logică comercială în depozitarea de gaze în Ucraina, pe lângă depozitele de pe teritoriul UE, pentru a profita de preţurile mai mici din prezent versus livrările viitoare.

La cât au ajuns prețurile

În prezent cotaţiile la gaze cu livrare în luna septembrie sunt de aproximativ 30 de euro pentru un Megawat oră, comparativ cu preţuri forward de 49 de euro pentru un Megawat oră în primul trimestru din 2024.

Grupul ceh EPH subliniază că decizia de a utiliza depozitele de gaze din Ucraina este şi un semn de încredere în Ucraina.

EP Commodities transportă gaze naturale în Ucraina şi utilizează facilităţile de depozitare a gazelor din Ucraina. Credem că sistemul de transport şi stocare de gaze din Ucraina şi-a dovedit fiabilitatea chiar şi într-o situaţie extrem de dificilă cum este războiul”, a declarat Miroslav Hasko, preşedintele diviziei EP Commodities din cadrul grupului EPH. Hasko nu a dezvăluit însă despre ce cantităţi de gaze este vorba.

Cât gaz are UE în depozite

Potrivit platformei GIE, depozitele de gaze din ţările UE erau la un grad de umplere de 87% la data de 7 august 2023.

Vedem un trend pozitiv în ceea ce priveşte injectarea de gaze de către traderii străini în facilităţile noastre de stocare„, a anunţat compania ucraineană de stat Ukrtransgas, parte a grupului energetic Naftogaz.

Potrivit acestui grup, clienţii străini ar putea utiliza capacităţi de stocare de peste 10 miliarde de metri cubi în Ucraina, din capacitatea totală de ţării de aproximativ 30 miliarde metri cubi, în principal în vestul ţării, care este departe de linia frontului.

Compania de stat SPP din Slovacia analizează şi ea posibilitatea de a utiliza depozitele de gaze din Ucraina, în condiţiile în care depozitele din Slovacia au ajuns la un grade de umplere de 90%.

Considerăm depozitarea de gaze în Ucraina ca una din cele mai interesante oportunităţi de afaceri pe care le analizăm în prezent„, a informat SPP.

Centrul de reflexie Bruegel a estimat luna trecută că Ucraina ar putea majora capacitatea de depozitare a Europei cu aproximativ 10%.

Utilizarea capacităţii suplimentare de 100 de Twh disponibilă în Ucraina ar putea da un impuls pentru perspectiva Europei la iarnă, şi ar aduce venituri în plus Ucrainei„, susţin analiştii de la Bruegel.

Gazele ce urmează a fi depozitate în Ucraina pot fi achiziţionate de oriunde şi pompate utilizând fluxurile reale sau virtuale din Ungaria, Polonia şi Slovacia.

#depozitare_gazelor #UE #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button