Economie

UE oferă sprijin financiar în valoare de 2,6 milioane de euro pentru 7 localități din țară

Uniunea Europeană susține creșterea economică a șapte localități din Republica Moldova și a oferit un suport financiar de 2,6 milioane de euro. Granturile au fost acordate în baza unui proces de aplicare riguros și a unei selecții competitive, organizate între țările Parteneriatului Estic. 

„Sprijinul total al Inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică” pentru șapte autorități publice locale (APL) din Republica Moldova constituie  2.915.533 de euro, din care 2.595.829 de euro sunt oferiți de Uniunea Europeană, iar 319.719 de euro reprezintă contribuția autorităților publice locale”, se arată într-un comunicat emis de către Guvern.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a participat la ceremonia de acordare a granturilor în cadrul Inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), finanțată de UE și implementată de PNUD.

„Cu siguranță, oamenii din aceste șapte localități au așteptări mari de la aceste proiecte. În acest context, îmi exprim speranța că vor fi constituite platforme locale pentru a asigura participarea cetățenilor la luarea deciziilor, pentru a îmbunătăți transparența.  În același timp, este important să  se efectueze tranziția la modele digitale, deschise și incluzive de guvernare locală, să se realizeze consolidarea economiilor locale, a capacităților antreprenorilor locali, să se dezvolte infrastructura și multe altele”, a declarat Natalia Gavrilița.

Patru APL-uri – Căușeni, Cărpineni, Șoldănești și Ungheni – au semnat un contract pentru a livra rezultate concrete pentru cetățenii locali, în rezultatul apelului pentru propuneri de „proiecte-pilot” din prima etapă a programului, lansat în februarie 2021, care a constat în depunerea de către autoritățile locale a unei propuneri de proiect pentru finanțare. 

Totodată, trei municipalități – Cahul, Călărași și Ceadâr-Lunga – au primit certificate de grant, în rezultatul apelului de propuneri „Portofoliu și Inovare”, lansat în iunie 2021. Aceste trei localități vor trece prin procesul de transformare municipală, fiind asistate pe parcurs cu sprijin financiar din partea UE. 

Acordarea certificatelor de grant le permite primăriilor să înceapă lucrările de identificare a nevoilor locale specifice și a soluțiilor adaptate la nivel local, care vizează creșterea economică, crearea noilor locuri de muncă și transformarea și modernizarea localităților. Primăriile vor implementa propunerile de proiecte și vor beneficia de asistență în perioada 2021–2024.

„Sperăm ca, până la sfârșitul Inițiativei M4EG în anul 2024, membrii noștri să stabilească parteneriate cu alte orașe, să se conecteze la rețelele relevante și să se angajeze activ în elaborarea portofoliului pentru a stimula dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, a inovației și crearea unor comunități puternice, utilizând stimulentele, finanțarea și oportunitățile de educație oferite de Inițiativă”, a menționat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” propune o abordare a gestionării dezvoltării economice locale care în ultimele trei decenii s-a dovedit a fi de mare valoare în întreaga lume, în special în Uniunea Europeană.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button