EconomieRăzboi în Ucraina

UE va trimite Ucrainei €3 miliarde obținute din investirea activelor ruse înghețate

Liderii Uniunii Europene au hotorât, în cadrul summit-ului din 27 octombrie, să acorde Ucrainei 3 miliarde de euro din investirea activelor rusești înghețate în UE. Potrivit rezoluției Consiliului European, Comisia Europeană ar trebui să oficializeze decizia din punct de vedere juridic la începutul lunii decembrie, scrie Agenstvo.

Din cele aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești înghețate de țările occidentale după începerea războiului din Ucraina, cea mai mare parte – mai mult de 200 de miliarde de euro – se află în UE, scrie Politico. Aproape toate acestea (180 de miliarde de euro) sunt deținute la Euroclear, cel mai mare depozitar de valori mobiliare din lume, cu sediul la Bruxelles.

Euroclear a declarat pe 26 octombrie că a obținut aproximativ 3 miliarde de euro din activele rusești înghețate în primele nouă luni ale acestui an. Pentru comparație, cu un an mai devreme, depozitarul a generat venituri de 347 de milioane de euro în aceeași perioadă. Acest venit a rămas, de asemenea, în Euroclear, deoarece nu poate fi plătit clienților sancționați.

Aceste 3 miliarde de euro urmează să fie transferate pentru a ajuta Ucraina. Ideea de a folosi activele rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina a apărut anul trecut. Cu toate acestea, autoritățile europene nu au decis niciodată să facă acest lucru, temându-se de consecințele negative pentru euro (exproprierea activelor ar putea slăbi poziția euro ca monedă de rezervă).

Drept urmare, a apărut ideea de a transfera în Ucraina nu activele înghețate în sine, ci veniturile obținute din investirea activelor (aceste venituri sunt, de asemenea, înghețate).

Din punct de vedere politic, am fost de acord că, în cele din urmă, Rusia trebuie să plătească pentru redresarea pe termen lung a Ucrainei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după summit-ul liderilor UE.

Cel puțin 411 miliarde de dolari vor fi necesare pentru a reconstrui economia Ucrainei după invazia rusă, potrivit unei evaluări realizate în martie 2023 de Banca Mondială, ONU, Comisia Europeană și autoritățile ucrainene.

#UE #Ucraina #active_ruse_înghețate

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button