Analize și opinii

Ultimul summit G20 prezidat de India

S-a aflat că prim-ministrul indian, Narendra Modi, va prezida summitul virtual al G20, interacționând cu liderii țărilor, inclusiv cu liderul FR, Vladimir Putin. În mod semnificativ, șefii SUA și Chinei, Joe Biden și Xi Jinping, nu vor participa de data aceasta la eveniment. Acest lucru se datorează, cel mai probabil, întâlnirii recente a celor doi lideri în Statele Unite, la care s-a ajuns la o serie de acorduri, inclusiv cu privire la poziția țărilor privind participarea Rusiei la anumite platforme globale mari.

În locul liderului chinez, participă premierul Li Qian. Kremlinul a confirmat participarea președintelui rus, întrucât acesta nu poate participa la summiturile mondiale decât online, în baza unui mandat de arestare de la Curtea Penală Internațională. Reuniunea G-20 are loc în ultimul moment al președinției indiene a G-20, subliniind influența globală în creștere a țării. Modi se folosește de această perioadă pentru a-și demonstra influența înaintea alegerilor naționale din 2024.

India speră să treacă în revistă progresele înregistrate în timpul președinției sale de un an la G20, cu accent pe sprijinirea economiilor emergente. Cu toate acestea, momentul președinției indiene a fost marcat de încercarea țării de a ignora cât mai mult posibil crimele actuale ale Rusiei în Ucraina. Majoritatea statelor membre ale G20 nu au fost încântate de acest lucru, dar a fost în avantajul Rusiei.

Rețineți că, la precedentul summit G20 din septembrie, nu a existat nicio condamnare oficială a agresiunii rusești în Ucraina. Acest lucru a provocat dezamăgire și critici de înțeles din partea Ministerului ucrainean de Externe. Alte țări, precum SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania, Franța, Franța și UE însăși au reacționat în același mod.

Summitul virtual în așteptare definește un moment important în relațiile internaționale și în rolul Indiei în comunitatea globală. Dacă și de această dată se ignoră agresiunea și comportamentul inadecvat al Rusiei pe scena mondială, India va da dovadă de indiferență și de preocupare doar pentru propriile interese, ceea ce îi va afecta reputația în contextul comunității globale.

#India#summit#G20#relații_internaționale

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button