Internaţional

Un nou cutremur puternic la granița dintre Turcia și Siria: Seismul a ridicat nori mari de praf. Ce magnitudine a avut

Un nou cutremur puternic în provincia Hatay din sudul Turciei. Potrivit Centrului Seismologic European Mediteranean (EMSC), noul seism a avut magnitudinea de 6,4 și s-a produs la ora 17:04:29, la 10 km adâncime, transmite sursa.

Potrivit presei din Turcia, există noi distrugeri, după dezastrul provocat de cutremurul anterior.

Seismul s-a produs la doar câteva ore după ce s-a anunţat oficial că operaţiunile de salvare de după cutremurul recent au fost oprite.

Imediat după acest cutremur, au urmat altele două la hotarul dintre cele două țări și trei – în zona centrală a Turciei. Ultimele seisme au avut o intensitate mai slabă.

Seismul, al cărui epicentru a fost localizat în localitatea Defne, un district situat la aproximativ 15 minute cu mașina, în condiții normale, de Antakya, a fost resimțit foarte violent de echipele AFP din Antakya și Adana, la 200 km mai la nord.

Un jurnalist AFP aflat la fața locului a declarat că cutremurul a provocat panică în rândul populației deja greu încercate și a ridicat nori mari de praf în orașul în ruină.

El a văzut și a auzit prăbușirea mai multor secțiuni de ziduri ale unor clădiri deja grav avariate și mai multe persoane, aparent rănite, care cereau ajutor.

Doi reporteri Reuters au declarat că cutremurul a fost puternic și de durată, deteriorând clădiri și lăsând praf în aerul nopții în centrul orașului Antakya, unde a fost centrat. A fost resimțit și în Egipt și Liban, au declarat reporterii Reuters.

Poliția a patrulat în Antakya, în timp ce ambulanțele s-au grăbit să ajungă în zona afectată de cutremur din apropierea centrului orașului. Două persoane au leșinat, în timp ce alte persoane au umplut străzile din jurul parcului central efectuând apeluri de urgență pe telefoanele mobile.

Peste 6.000 de replici au fost înregistrate de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul Turciei și Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni, 20 februarie, construirea a 200.000 de locuinţe în cele 11 provincii turce afectate de cutremurele devastatoare din 6 februarie, transmite AFP.

Locuinţele vor fi construite la distanţă de liniile de falie, „mai aproape de munţi, pentru a fi protejate de probleme ce ţin de solurile moi”.

#cutremur #Turcia #Siria

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button