Război în Ucraina

Unii refugiați din Ștefan Vodă, nemulțumiți: De ce acuză autoritățile

Începând cu data de 25 februarie 2022 aproape săptămânal în Casa raională de Cultură, Primărie cît și în incinta unei biserici baptiste din orașul Ștefan Vodă, sunt distribuite ajutoare celor fugiți din calea războiului.

Ajutoarele sub formă de produse alimentare, de igienă, haine, medicamente și hrană pentru bebeluși sunt însoțite uneori și de vaucere alimentare, transmite sursa.

La data de 8 august peste 160 de refugiați din tot raionul Ștefan Vodă au ridicat astfel de vaucere alimentare, în sumă de 3 mii de lei. Ajutoarele bănești au venit din partea Guvernului Republicii Moldova.   

Bunica Raia din Dombas s-a stabilit în Ștefan Vodă începând cu data de 16 aprilie.

Femeia de 70 de ani spune că oamenii din Ștefan Vodă sunt foarte generoși, iar pentru cei fugiți din calea războiului orice donație contează:

”Mă simt foarte bine la Ștefan Vodă, îmi place aerul de aici și oamenii ce sunt foarte săritori la nevoie. Nu m-am lăsat bătută și deodată cum am venit am intrat la muncă la o fabrică de făcut chindere din orășel fiindcă nu pot sta acasă singurică. M-au ajutat colegele de la muncă ce se aseamănă foarte mult la caracter cu celea de la Donbas unde lucram ca asistentă medicală la o grădiniță pînă cînd războiul ne-a despărțit. M-am gândit să plec dar nu am unde, în regiunea Donbass acum sunt cele mai aprige lupte și nici nu știu de mai este întreagă casa mea. Mi-am abandonat de nevoie și sora mai vârstnică în orașul Herson după care duc dorul nespus.

Fiica mea a plecat la Minsk Belarus ca să se simtă în siguranță. Eu am ajuns cu autobuzul pe la punctul de trecere Palanca unde erau și în aprilie cozi imense de mașini ce veneau dinspre Ucraina. 

Sunt nespus de mulțumită autorităților locale și celor centrale pentru ajutoarele ce imi sunt oferite la timp. Am decis că voi rămînea un timp îndelungat aici dar îmi fac griji de casa mea unde m-am născut și de tot ce se întîmplă în jur acum”, spune femeia de 70 de ani.

Nu toți refufiații se arată însă mulțumiți

”Uneori mi se pare că funcționarii și cei ce păstrează bunurile ce sunt predestinate nouă refugiaților țin tot pentru ei și nouă ni se dea doar ce trece printre degete, ne-au adunat aici în fața Casei de Cultură și stăm mai bine de 4 ore și nu vin nimeni la noi să ne îndrume sau sa ne lămurească cevai. Săptămînile am luat hrișcă, produse igienice și dulciuri pentru copii. Câteva luni în urmă ne dădeau mult mai multe ajutoare cu produse alimentare. Mulțumim și de talonașele propuse acum, dar anume familia mea are nevoie de mult mai mult. 

Am fugit împreună cu fiica care era și asa deja bolnavă dar i sa agravat situația din cauza evenimentelor petrecute de la sfîrșitul lunii februarie recent, am decis să venim aici fiindcă avem rude în satul Volintiri ,soțul a rămas în Harkov să apere țara și chiar cu lună în urmă m-a anunțat că nu mai avem casă ne-au dărîmat-o totalmente, deja vom rămîne cu traiul la Ștefan Vodă chiar am strîns bani și am procurat deja și un apartament cu două odăi pe strada Bugeacului”, spune o femeie de 44 ani din regiunea Harkov stabilită la orașul Ștefan Vodă împreună cu fiica. 

Autoritățile raionale din Ștefan Vodă au identificat mai multe soluții de ajutorare pentru refugiații ucraineni.

Până în prezent refugiațiii stabiliți în raionul Ștefan Vodă beneficiază de aproximativ  1500 de locuri de cazare. Astfel, în satele Talmaza, Viișoara, Popeasca, Cioburciu, Căplani, dar și alte localități din raion au fost identificate locuri de cazare pentru cei fugiți din calea focului. 

Potrivit cifrelor oficiale, la ora actuală doar în orașul Ștefan Vodă sunt stabiliți peste 160 de refugiați.

#refugiați #Ștefan_Vodă #nemulțumiți

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button