Război în Ucraina (Война в Украине)

Vaticanul clarifică poziţia papei Francisc faţă de Ucraina

Vaticanul a clarificat marţi poziţia papei Francisc cu privire la Ucraina şi a denunţat „războiul barbar declanşat de Rusia”, după o declaraţie a suveranului pontif care a iritat diplomaţia ucraineană şi care o viza pe fiica asasinată a unui ideolog rus, informează AFP, citată de sursă.

„Cuvintele Sfântului Părinte despre acest subiect dramatic trebuie citite ca o voce care se ridică pentru apărarea vieţii umane şi a valorilor care îi sunt asociate, nu ca o luare de poziţie politică”, a precizat biroul de presă de la Vatican într-un comunicat.

Miercuri, în timpul audienţei sale generale săptămânale, suveranul pontif a evocat în discursul lui „o nefericită tânără femeie care a murit din cauza unei bombe plasate sub scaunul maşinii sale la Moscova”, referindu-se la Daria Dughina, o specialistă în politologie în vârstă de 29 de ani şi fiică a unui filosof rus ultranaţionalist, ucisă în explozia automobilului pe care îl conducea.

Fraza rostită de papa Francisc le-a iritat profund pe autorităţile ucrainene, inclusiv pe ambasadorul acestei ţări la Vatican, Andrei Iuraş, care a spus că discursul papei a fost „dezamăgitor”, considerând că nu trebuie să se vorbească în aceiaşi termeni despre agresor şi despre victimă.

În ziua următoare, nunţiul apostolic (ambasadorul Sfântului Scaun) în Ucraina a fost convocat la sediul Ministerului de Externe de la Kiev.

„Cât priveşte războiul de mari proporţii din Ucraina, început de Federaţia Rusă, intervenţiile Sfântului Părinte Francisc sunt clare şi fără echivoc în a-l condamna ca fiind moralmente injust, inacceptabil, barbar, lipsit de sens, respingător şi sacrileg”, precizează comunicatul publicat de Vatican.

La sfârşitul lunii iulie, papa Francisc, care a condamnat fără încetare războiul, menţinând în acelaşi timp o deschidere diplomatică faţă de Moscova, şi-a exprimat din nou dorinţa de a vizita Ucraina, fără să facă însă precizări despre data unei eventuale vizite.

În vârstă de 85 de ani, suveranul pontif urmează să se deplaseze la jumătatea lunii septembrie în Kazahstan pentru a participa la un congres al liderilor religioşi, unde era aşteptată şi prezenţa patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse. Însă patriarhul ortodox rus, un susţinător apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, nu va mai face în cele din urmă această deplasare, a precizat recent Patriarhia Ortodoxă Rusă pentru agenţia de presă Ria Novosti.

#Papa #vatican #război #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button