Politică

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, îndeamnă moldovenii să voteze și anunță un ajutor de 2 miliarde de dolari

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (stânga), și președinta Moldovei, Maia Sandu, susțin o conferință de presă la reședința prezidențială din Chișinău, pe 10 octombrie, transmite sursa.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat moldovenii să participe la cele două alegeri cruciale care urmează și a anunțat că Uniunea Europeană a alocat 1,8 miliarde de euro (aproximativ 1,97 miliarde de dolari) pentru sprijin financiar în economia uneia dintre cele mai sărace țări din Europa, în următorii trei ani.

Președinta pro-occidentală Maia Sandu candidează pentru un nou mandat pe 20 octombrie, când alegătorii vor vota și în cadrul unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, care are 27 de membri.

În aceeași zi în care Von der Leyen a călătorit în Moldova, poliția a percheziționat locuințele liderilor unui grup legat de afaceristul pro-rus fugar Ilan Shor, în cadrul unei anchete penale referitoare la amestecul în alegeri. Trei persoane au fost reținute pentru cel puțin 72 de ore în urma a 115 percheziții care au început pe 8 octombrie.

Acțiunea poliției a venit după ce săptămâna trecută, poliția din țară și Procuratura Anticorupție au declarat că zeci de mii de alegători au fost plătiți pentru a sabota alegerile din Chișinău. Autoritățile moldovene au afirmat că plățile au fost efectuate prin conturi într-o bancă rusă și au fost gestionate de persoane aflate în Rusia.

Shor, un rezident al Rusiei care este dat în urmărire în Moldova, a negat acuzațiile, descriind declarațiile autorităților moldovene ca fiind un „spectacol absurd”.

Contul lui Shor de pe Telegram a fost ulterior blocat în Moldova, deși oamenii au reușit să acceseze un cont alternativ pe care l-a deschis.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu Sandu, Von der Leyen a încurajat moldovenii să meargă la vot pentru a-și exprima „alegerea liberă și suverană”, dar nu le-a spus cum să voteze.

Sub conducerea lui Sandu, educată în SUA, care a ajuns la putere după ce l-a învins pe Igor Dodon, președintele în funcție susținut de Rusia, în 2020, Moldova a făcut o întorsătură decisivă spre Vest, condamnând invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina și aderând la regimul de sancțiuni al UE împotriva Kremlinului.

Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE în iunie 2022 și a deschis negocierile de aderare cu blocul la începutul acestui an, pași care au determinat Rusia să intensifice încercările de a submina credibilitatea guvernului moldovean și de a prezenta Moscova ca o alternativă mai bună pentru viitorul Chișinăului.

Imagine: Ursula von der Leyen și Maia Sandu, sursa: EU’s Von Der Leyen Urges Moldovans To Vote, Announces $2 Billion In Aid (rferl.org)

#președinte #moldoveni #vot

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button