Economie

Vicepremierul Andrei Spînu a argumentat de ce RM a solicitat de la Gazprom oferta de preț pentru următoarele 14 luni la gaz și nu mai puțin

Vicepremierul Andrei Spînu a argumentat aseară la Jurnal TV de ce la negocierile cu Gazpromul a insistat pe formula de calcul a gazului pentru următoarele 14 luni, și nu mai puțin. Spînu a spus că acest lucru va fi în favoarea țării noastre, întrucât la moment avem o anomalie de piață, deoarece nimeni nu-și dorește ca Moldovagaz să intre în incapacitate de plată.

„Noi am solicitat tariful pe 14 luni și nu pe 6, deoarece dacă stabilim un tarif pe 6 luni sunt exact lunile de iarnă în care prețul de achiziție a gazului este cel mai mare, consumul este cel mai mare și evident că și tariful ar trebui să fie mai mare, iar dacă îl stabilește pe o perioadă mai lungă, această perioadă de iarnă se amortizează un pic și avem un tarif mai echilibrat, mai jos”, a declarat Andrei Spînu.

Vicepremierul a mai adăugat că dacă prețurile vor scădea, Guvernul Republicii Moldova va insista pentru ca tariful să fie revizuit.

„Pentru buna plată și capacitatea de plată a Moldovagaz în perioada următoare este bine să este bine să se calculeze tariful pentru următoarele 14 luni. Poziția mea nu este ca tarifele să fie acuma un tarif, peste o lună alt tarif și în ianuarie să ne trezim cu un tarif și mai mare. Avem o anomalie de piață la moment, iar ea trebuie depășită, deoarece nimeni nu-și dorește ca Moldovagaz să intre în incapacitate de plată.(…) Dacă prețurile se vor duce în jos eu și Guvernul vom solicita ca tariful să fie revizuit”, a mai precizat Spînu.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button