Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, nu exclude că cele trei rachete rusești ce au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova au fost o „avertizare sau chiar o amenințare” pentru țara noastră. Iar fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan, consideră că totul ar fi putut fi intenționat. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 11 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.
„A fost un semnal transmis Republicii Moldova, a fost o avertizare sau chiar o amenințare la adresa Republicii Moldova. Ei au violat spațiul aerian al Republicii Moldova, au făcut-o intenționat, cu bună știre și i-a durut de toată neutralitatea și independența noastră”, a precizat ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru.
„Mi se pare plauzibil scenariul că au făcut-o intenționat, fără a lua în seamă dorința sau nedorința Republicii Moldova, fără a preîntâmpina. Structurile noastre nu au știut că acest lucru se va întâmpla”, a spus Chiril Moțpan.
Potrivit acestuia, prin intermediul acestor rachete, s-ar fi putut transmite „un mesaj forțelor distructive” din țara noastră.
„Este alarmant, dar în același timp, putem spune cu certitudine că o parte din cetățeni, cei care reprezintă poate 20-25%, unii dintre aceștia s-au bucurat de acest lucru. Eu am simțit că prin faptul că Rusia a fost atât de aproape de Republica Moldova prin aceste rachete, a fost transmis și un mesaj forțelor distructive din Republica Moldova, este o bănuială cred că rațională”, a subliniat fostul deputat.
TV8.md reamintește că trei rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră au tranzitat teritoriul țării noastre luni dimineață, 10 octombrie. Cele trei ținte aeriene au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova între ora 08:33 și 09:02.
Țintele au parcurs direcțiile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk, Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca) și Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei.
Cele trei rachete au fost confirmate inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „Moldatsa”.
„Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”, a precizat Ministerul Apărării.
La scurt timp, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul de Externe, pentru a oferi explicații.
„Reieșind din ultimele situații, pot fi luate diferite măsuri, care vor asigura securitatea națională. Orice încălcare a spațiului aerian național reprezintă un risc, un pericol pentru orice țintă zburătoare. În general este o încălcare flagrantă a suveranității naționale pe cale aeriană. Ceea ce este condamnat de noi și conducerea statului. Pericol prezintă destul de mare, pentru că noi nu cunoaștem care este scopul, ce direcție și ce poate viza această țintă”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
„Nu este clar dacă aceste rachete sunt cu caracteristici tehnice și tactice și nu pot devia de la cursul care a fost destinat și nu poate cădea undeva în timpul zborului. Noi am analizat direcțiile de deplasare, altitudinile și era clar că nu ne vizează pe noi, dar noi totuși analizăm care ar fi impactul asupra Republicii Moldova”, a mai menționat acesta.