Politică

Vitiuc revine în Parlament? CEC va propune validarea mandatului de deputat în locul lui Șor

Vladimir Vitiuc, unul din cei 13 foști deputați, cercetați pentru îmbogățire ilicită, ar putea reveni în Parlament. Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de vacanța unui mandat de deputat atribuit Partidului Politic „Șor”. Astfel, CEC va propune Curții Constituționale să valideze mandatul acestuia în locul liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor, transmite sursa.

„A fost reluată procedura administrativă de inițiere a procedurii de validare a unui mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, suspendată prin hotărârea CEC nr.1072/2023 și va propune Curții Constituționale de a valida mandatul de deputat a domnului Vitiuc Vladimir, candidat supleant de pe lista Partidului „Șor”, se arată într-un comunicat al CEC.

Liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor a fost lăsat fără fotoliul de deputat în 27 aprilie. La baza deciziei a stat hotărârea Curții de Apel Chișinău care l-a condamnat pe Șor la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fost găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani, astfel că toată averea lui, pe care era aplicat sechestru, urmează să fie confiscată în favoarea statului. 

TV8.md precizează că Vladimir Vitiuc este unul din cei 13 foști deputați, cercetați pentru îmbogățire ilicită, la domiciliile cărora procurorii au descins la începutul lunii februarie 2022. 

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat în ianuarie anul trecut că în rezultatul unui control al averii inițiat în martie 2020, a emis un act de constatare în privința lui Vladimir Vitiuc care nu ar fi reușit să justifice proveniența a sumei totale de 2 947 659 lei. În cazul  fostului deputat,  inspectorul de integritate a identificat prezența diferenței vădite de 2 268 248 lei, generată în perioada 09.12.2014–31.07.2016 de procurarea unui autoturism de model Land Rover Range Rover în valoare de 85 250 euro și de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În cadrul controlului s-a constatat și prezența unei diferențe substanțiale de 679 411 lei, generată în perioada 01.08.2016–11.03.2020 de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În baza prevederilor legale, Autoritatea a fost în drept să depună o cerere în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate doar a sumei de 679 411 lei.

Fostul deputat a fost constatat și cu încălcări la capitolul declararea corectă și completă a averii și a intereselor personale, motiv pentru care urmează a fi sesizat și organul penal. Subiectul supus controlului nu a declarat veniturile de peste 600 mii sub formă de depunere mijloace bănești în numerar, două bunuri imobile locative deținute cu drept de abitație și folosință în perioada 2016-2020, autoturismul de model Land Rover Range Rover și calitățile de co-fondator al unor societăți cu răspundere limitată deținute de subiectul controlului până 11.12.2017 și respectiv 13.04.2018. Acesta a inclus date eronate despre active financiare disponibile în numerar ce nu face obiectul depunerilor în instituții financiare, inclusiv la data depunerii declarațiilor de avere pentru anii 2016 – 2019.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul Autorității Naționale de Integritate (ANI) și a menținut încheierea Curții de Apel Chișinău, prin care a fost anulat actul de constatare în privința fostului deputat PP Șor, fostul comunist Vladimir Vitiuc. Astfel, ex-deputatul comunist își poate păstra activele financiare în valoare de 679.411 lei, considerați de către ANI bani nejustificați.  ANI anunță că va înainta repetat acțiunea în instanță și va solicita repetat confiscarea averii lui Vitiuc.

Hotărârea a fost pronunțată pe 28 decembrie 2022 de Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, de către judecătorii Tamara Chișca-Doneva, Nicolae Craiu și Aliona Miron. 

14 deputați au părăsit PCRM la sfârșitul anului 2015 și s-au reunit în Platforma social-democratică „Pentru Moldova”, iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier. 

Mai exact, este vorba despre deputații: Alexandr Bannicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoș, Sergiu Stati, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și Vladimir Vitiuc.

#Vladimir_Vitiuc #Parlament #Moldova #CEC #partidul_Șor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button