Politică

„Vom avea o imagine clară cât de pregătiți suntem”. Gherasimov explică momentul istoric care va avea loc la Luxemburg

Pe 25 iunie, la Luxembourg, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Uniunea Europeană-Republica Moldova. Viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov, desemnată negociator-șef din partea Republicii Moldova, a spus că prima conferință reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare. Șeful Biroului pentru Integrare Europeană a declarat că la prima conferință se adoptă cadrul de negociere, care stabilește principiile pentru negocierile de aderare dar și ce se întâmplă când țara nu progresează sau face regrese. Secretarul de stat al Guvernului pentru Integrare Europeană a declarat că imediat după conferință ne va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă de screening și anume screening-ul bilateral – „piatra de căpătâi pentru negocierile propriu-zise”, transmite sursa

Potrivit Cristinei Gherasimov, conferința interguvernamentală este o reuniune la care se iau decizii în procesul de negocieri între statele membre ale Uniunii Europene și țara candidată.

„La prima conferință, statul candidat acceptă cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima Conferință Interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare. (…) La reuniunea din 25 iunie vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale UE la nivel de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene și noi în calitate de țară candidată. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean. Iar întrunirea va fi prezidată de ministra Afacerilor Externe a Belgiei, țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie”, a menționat Gherasimov.

Șeful Biroului pentru Integrare Europeană Ghenadie Marian a spus că la prima conferință se adoptă cadrul de negociere.

„Acesta stabilește liniile directoare și principiile pentru negocierile de aderare cu țara noastră, procedurile de luare a deciziilor în Consiliul UE, modalitățile de evaluare a implementării reformelor, dar și ce se întâmplă când țara nu progresează sau, mai mult, face regrese”, a precizat Marian.

Secretarul de stat al Guvernului pentru Integrare Europeană Rodia Crudu a declarat că „imediat după conferință ne va fi prezentat un calendar pentru următoarea etapă de screening și anume screening-ul bilateral – piatra de căpătâi pentru negocierile propriu-zise”.

„Astfel, la sfârșitul acestui exercițiu vom avea o imagine clară cât de pregătiți suntem să implementăm legislația europeană la noi acasă”, a spus Crudu.

Menționăm, jurnalista NewsMaker Daria Slobodcicova se află astăzi la Luxemburg și ne va ține la curent cu tot ce se întâmplă acolo în ceea ce privește Republica Moldova.

#Gherasimov #Moldova #UE #Luxemburg #Conferință

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button