Război în Ucraina

Zelenski a fost „șocat”, când Israelul a refuzat să-i furnizeze arme, dar a dedus ce ar putea fi la mijloc

Vladimir Zelenski a trimis o solicitare de a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană israeliene imediat după invazia rușilor. Deși s-a arătat „șocat” de refuz, a declarat că deduce motivele unei astfel de decizii și nu va înainta nicio învinuire. Mai multe declarații a făcut într-un interviu pentru jurnaliștii de la Reuters, transmite sursa.

Potrivit lui Zelenski, încă la sfârșitul lunii februarie, a cerut Israelului sisteme de apărare aeriană comparabile cu Iron Dome (un sistem tactic de apărare antirachetă din Israel, conceput pentru a proteja împotriva rachetelor tactice nedirijate cu o rază de acțiune de la 4 la 70 km).

„Nu știu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sunt, sincer, sincer, în stare de șoc, pentru că nu înțeleg de ce nu ne-au putut furniza sisteme de apărare aeriană”.

Totodată, el a subliniat că nu va înainta vreo învinuire, pentru că totuși deduce că la mijloc ar fi situația dificilă a Israelului cu Siria, care are legături strânse cu Moscova.

Amintim că Israelul a condamnat acțiunile Moscovei. Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, le-a numit „un atac și o încălcare gravă a ordinii internaționale”. Acesta, la 1 iulie curent, a preluat funcția de șef al Guvernului, după demisia lui Naftali Bennett și autodizolvarea Parlamentului. Atunci, Moscova s-a arătat nemulțumită de declarațiile anterioare. În același timp, țara nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei.

Zelenski a speculat la mijlocul lunii martie că Ierusalimul ar putea fi un loc potențial pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin. El i-a oferit, de asemenea, premierului de atunci Naftali Bennett să medieze negocierile cu Moscova, a informat postul de radio israelian REKA, citând surse din Israel și Ucraina. Bennett s-a întâlnit cu Putin la Moscova la începutul lunii martie și, de asemenea, i-a sunat pe el și pe Zelenski.

#Zelenski #Israel #Rusia #arme

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button