Război în Ucraina

Zelenski, apel emoționant către beloruși: „Sunteți atrași în război. Nu ar trebui să muriți”

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski s-a adresat belarușilor și le-a avertizat că Alexandr Lukașenko îi atrage în război. El a spus asta în mesajul său video tradițional, transmite sursa.

„Vreau să mă adresez astăzi cetățenilor din Belarus. Oamenilor – atât civili, cât și în uniformă. Sunteți atrași în război. Și chiar mai activ decât a fost în februarie și în lunile de primăvară. Kremlinul a decis deja totul pentru voi – viețile voastre nu sunt nimic pentru ei. Dar voi nu sunteți sclavi și carne de tun. Nu ar trebui să muriți. Și aveți puterea de a nu lăsa pe nimeni să decidă pentru voi ce vă așteaptă în continuare”, a spus președintele.

El a subliniat că acum multe depind de rezidenții obișnuiți din Belarus.

„Știu că oamenii din Belarus ne susțin, cu siguranță pe noi și nu războiul. Și de aceea conducerea rusă vrea să vă tragă în război”, a spus Zelenski.

Zelenski a făcut apel și la piloții ruși care lansează rachete în Ucraina.

„Toți piloții, dispecerii, tehnicienii și alte persoane care asigură lansarea rachetelor în Ucraina trebuie să înțeleagă: vă vom găsi pe toți. Fiecare dintre voi va fi responsabil pentru aceste lovituri. Și dacă cineva crede că se va sustrage de la responsabilitate spunând că așa a fost ordinul – vă înșelați. Când rachetele voastre lovesc clădirile rezidențiale acestea sunt crime de război. Judecată – asta vă așteaptă pe toți. Și nu vă veți ascunde nicăieri nici pe țărmurile Mării Caspice, peste care sunt rachetele voastre lansat, nici în Belarus. Nicăieri”, a spus președintele.

După cum a raportat UNIAN mai devreme, pe 24 iunie, s-a aflat despre sosirea unor grupuri de sabotaj ruși pe teritoriul Belarusului Mozir, care plănuiau să submineze clădirile rezidențiale, școlile și spitalele din oraș. Acest lucru poate fi depus ca răspuns al Ucrainei la atacurile aeriene.

În noaptea de 25 iunie, un atac masiv cu rachete și bombe a fost efectuat pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul Belarus. Serviciile secrete ucrainene consideră că aceasta a fost o provocare pe scară largă a Federației Ruse de a implica Belarus în războiul împotriva Ucrainei.

Între timp, Institutul de Război consideră că este puțin probabil ca dictatorul Alexandr Lukașenko să intre în războiul împotriva Ucrainei în numele Rusiei.

#Vladimir_Zelenski #Belarus #mesajul #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button