Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a lansat un „apel la viteză” în luarea deciziei pentru ajutorarea Ucrainei într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Forumul de la Davos, în condiţiile în care Germania ezită, de exemplu, să autorizeze livrarea de tancuri Leopard Ucrainei.
„Tirania avansează mai repede decât democraţiile. Mobilizarea lumii trebuie să meargă mai repede decât viitoarea mobilizare militară a inamicului nostru comun”, a insistat el.
Presiunea creşte în aceste ultime zile asupra cancelarului german Olaf Scholz pentru a autoriza rapid livrarea către Ucraina a unor tancuri de luptă foarte puternice Leopard. Orice trimitere de material de război de fabricaţie germană trebuie de fapt să primească acordul Berlinului şi liderii finlandez, lituanian, polonez şi britanic ceruseră din nou marţi o decizie rapidă.
„Rusia a avut nevoie de mai puţin de o secundă pentru a începe războiul. Lumea a avut nevoie de zile pentru a reacţiona cu primele sancţiuni”, a spus el, amintind că în trecut lumea a „ezitat” să reacţioneze la acţiuni „fără ezitare” ale Moscovei, ca de exemplu ocuparea Crimeii.
Olaf Scholz, care s-a exprimat imediat după preşedintele Zelenski la forumul ce se desfăşoară în staţiunea de schi Davos, nu a făcut niciun anunţ în această privinţă în discursul său, cu două zile înainte de o reuniune crucială a ţărilor occidentale consacrată ajutorului pentru Ucraina, ce va fi organizată vineri la baza militară americană Ramstein din Germania. În timpul unei sesiuni de întrebări-răspunsuri în urma intervenţiei sale, Scholz a fost întrebat explicit despre trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina.
„Noi nu susţinem Ucraina doar cu mijloace financiare şi cu ajutor umanitar, ci şi cu multe arme”, s-a limitat el să spună, fără a pronunţa deloc cuvântul „tancuri”.
La începutul discursului său la Davos, Vladimir Zelenski a cerut de altfel un minut de reculegere pentru victimele prăbuşirii unui elicopter miercuri în apropiere de Kiev.
Este vorba de elicopterul care îl transporta pe ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, ucis în acest accident soldat cu cel puţin 14 morţi, între care un copil de la o grădiniţă, în momentul în care aparatul se îndrepta spre linia frontului în plin război cu Rusia.