Propaganda rusă a eșuat în campania de dezinformare împotriva lui Volodimir Zelenski. Experții ucraineni și internaționali confirmă că Volodimir Zelenski este încă președintele legitim al Ucrainei, în ciuda atacurilor informaționale ale Rusiei. Constituția Ucrainei permite prelungirea mandatului președintelui în condiții de lege marțială, iar acest lucru este susținut de partenerii occidentali ai țării, transmite sursa.
„Propaganda rusă încearcă din răsputeri să promoveze ideea presupusei ilegitimități a lui Zelenski, încercând să semene discordie în societatea ucraineană și să provoace îndoieli în rândul partenerilor Ucrainei. Cu toate acestea, Volodimir Zelenski rămâne președintele legitim al Ucrainei și după 20 mai — ziua învestirii sale. Anterior, acest lucru a fost confirmat și de Comisia Electorală Centrală, bazându-se pe Constituția Ucrainei și legile acesteia”, scrie publicația.
Principalul obiectiv al campaniei de dezinformare a Rusiei este demoralizarea ucrainenilor și suprimarea rezistenței lor, deoarece pe câmpul de luptă armata rusă nu reușește să obțină rezultate.
„Încercările Rusiei de a semăna discordie între cetățenii Ucrainei și partenerii occidentali sunt inutile, susțin experții. Toate acțiunile autorităților ucrainene sunt legale, spre deosebire de cele rusești, unde Constituția este rescrisă la dorința dictatorului de la Kremlin pentru a-i permite să rămână la putere”, se arată în publicație.
Legitimitatea președintelui Ucrainei este stabilită de articolul 108 al Constituției. „FREEДОМ” citează The Economist, care afirmă că constituția ucraineană „a fost elaborată ținând cont de o posibilă invazie rusă, iar deputații care făceau parte din comisia constituțională erau disidenți căliți de Gulagul sovietic. Ei înțelegeau că Rusia va ataca Ucraina”. Se remarcă faptul că astăzi, în societatea ucraineană, există un consens cu privire la legalitatea președinției lui Zelenski, iar „poporul ucrainean înțelege că alegerile prezidențiale din Ucraina trebuie să aibă loc doar după încheierea agresiunii rusești”.
„FREEДОМ” reamintește că anterior președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, a explicat, de asemenea, că Constituția Ucrainei nu interzice organizarea de alegeri în timpul războiului. Totuși, interdicția este prevăzută în legea „Cu privire la regimul juridic al stării de asediu”.
În plus, punctul 4 al articolului 11 din Constituție stipulează că: „Atribuțiile președintelui Ucrainei, prevăzute de Constituția Ucrainei, nu pot fi limitate în condiții de stare de asediu”.
„Nu există îndoieli cu privire la legitimitatea autorităților ucrainene nici din partea aliaților occidentali. Pe de altă parte, autoritățile ruse actuale nu sunt legitime — subliniază experții. Toate alegerile, începând cu 2018, în Rusia au fost desfășurate ținând cont de votarea ilegală în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei”, scrie publicația.
Potrivit politologilor, legitimitatea lui Volodimir Zelenski se bazează nu doar pe pozițiile legale, ci și pe sprijinul cetățenilor Ucrainei.
„Astăzi, principala sarcină a președintelui rămâne să apere teritoriile ucrainene, mai ales în contextul ofensivei Rusiei în regiunea Harkov și a posibilei amenințări din partea regiunii Sumî”, concluzionează „FREEДОМ”.