Politică

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită printr-o Mare Dictare Națională

În anul curent, Ziua Limbii Române va fi marcată printr-o Mare Dictare Națională, o competiție de cunoaștere a limbii române, organizată de Ministerul Educației și Cercetării. Evenimentul va avea loc pe 31 august, în scuarul din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Anunțul a fost făcut de ministrul Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă, transmite sursa.

La dictare pot participa toți doritorii – cadre didactice, elevi, studenți, reprezentanți ai diferitor profesii. Numărul așteptat de participanți este de 500 de persoane. Doritorii se vor înregistra pe o platformă disponibilă pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării, completând un formular de participare aici. Finaliștii Marii Dictări Naționale vor fi premiați la începutul lunii septembrie.

Textul propus participanților la Marea Dictare Națională va fi selectat în baza unui concurs de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”. În afară de aceasta, dictarea va include și un text despre limba română.

„Subiectul eseului – „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene” nu a fost ales întâmplător. Acesta reflectă în totalitate aspirațiile noastre europene și este o modalitate de a reafirma că Republica Moldova trebuie să devină membră a Uniunii Europene, că avem potențialul de a contribui și consolida participarea noastră în marea familie europeană și sperăm ca la finalul acestui an să deschidem negocierile cu UE. Inclusiv, în acest context, a fost ales subiectul eseului”, a menționat Dan Perciun.

Competiția de eseuri se va derula în perioada 15-24 august. Cerințele de redactare sunt: volum – 2-3 pagini, font – Times New Roman, dimensiune – 12, spațiere – 1.5. Pe prima pagină, sus, va fi indicat numele autorului, vârsta, ocupația, localitatea.

Pe ultima pagină vor fi incluse referințele bibliografice. Textele vor fi evaluate de o comisie formată de MEC, urmând să fie desemnați cinci finaliști. La evaluare se va ține cont de complexitate, originalitate, corectitudine gramaticală. Eseurile vor fi trimise, până pe data de 24 august 2023, la adresa: dictare@mec.gov.md sau la adresa fizică a MEC (Casa Guvernului (Piaţa Marii Adunări Naţionale nr. 1, Chişinău).

Câștigătorii concursului de eseuri vor fi premiați în cadrul evenimentului de deschidere a Marii Dictări Naționale.

Cele mai bune cinci eseuri vor fi premiate cu vouchere pentru cărți, iar câștigătorul locului I va obține și o Diplomă a Președinției.

#Ziua_Limbii_Române #Dictare_Națională #Ministerul_Educației

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button