Politică

14 ani de la „revoluția” din 7 aprilie. Grosu: ”Reforma justiției trebuie dusă până la capăt”

Astăzi, 7 aprilie 2023, se împlinesc 14 ani de la protestele violente care au urmat alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Victoria Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a scos în stradă, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), mii de tineri în semn de protest, transmite sursa.

După 14 ani, speakerul Parlamentului, Igor Grosu, scrie că „din păcate, adevărul despre 7 aprilie 2009 și crimele comise atunci așa și nu a mai fost aflat”.

„Acum 14 ani, la 7 aprilie 2009, mii de oameni, majoritatea lor tineri, au schimbat mersul istoriei noastre. Ei au cerut libertate și democrație. În ultimii ani, noi vedem cât important este să trăiești liber și în democrație. Iar pentru aceasta noi vom face tot ce este posibil ca, într-un final, să facem parte din lumea liberă, într-o Moldovă europeană. Din păcate, adevărul despre 7 aprilie 2009 și crimele comise atunci așa și nu a mai fost aflat. O dovadă în plus că reforma justiției trebuie dusă până la capăt”, scrie Grosu.

Pe 7 aprilie 2009, peste 30 de mii de persoane, susținători ai opoziției au ieșit pe străzile Chișinăului, ca să conteste victoria comuniștilor la alegeri, scandând „Vrem alegeri repetate” și „Jos comuniștii”. Liderii PLDM, PL și AMN susțineau că alegerile au fost fraudate, cerând organizarea unui nou scrutin.

Unii manifestanți au pătruns în clădirea Parlamentului și în cea a Președinției și le-au incendiat. Poliția din capitală a intervenit, utilizând tunuri de apă și gaze lacrimogene. În replică, protestatarii au aruncat în ei cu pietre.

#revoluția #7_aprilie #Grosu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button