Analize și opinii

De ce a câștigat Trump și a pierdut Harris? Explicații presei americane

Cele mai multe prognoze înainte de ziua alegerilor pentru președintele SUA au evaluat șansele lui Donald Trump și ale rivalei sale Kamala Harris ca fiind aproximativ egale, dar în cele din urmă republicanul a câștigat o victorie mai mult decât încrezătoare, câștigând votul în toate statele oscilante. Trump l-a învins pe Harris cu peste cinci milioane de voturi în numărul total de alegători care l-au susținut (primul republican care a făcut acest lucru în 20 de ani), iar față de alegerile din 2020, numărul americanilor care l-au votat a crescut în 48 din cei 50 state. Așa explică acum mass-media și analiștii americani succesul semnificativ al lui Trump, transmite sursa.

Victoria lui Trump: o alegere de succes a priorităților și capacitatea de a găsi o abordare a diferitelor grupuri sociale

Factorul cheie care i-a permis lui Donald Trump să-și asigure victoria a fost alegerea cu succes a priorităților în timpul campaniei electorale. Republicanul s-a concentrat pe subiectele cele mai importante pentru americani – inflația ridicată și o redresare economică lentă, precum și imigrația ilegală. Acest lucru i-a permis să atragă alegători de partea sa, inclusiv din acele grupuri care anterior susținuseră în mod tradițional democrații, notează CNN.

Trump nu s-a sfiit să facă promisiuni direcționate către o mare varietate de grupuri sociale: a promis că va elimina taxele de bacșiș pentru lucrătorii din servicii, taxele pentru orele suplimentare pentru lucrători și taxele de asigurări sociale pentru seniori; a promis că va acorda unui reprezentant al libertarilor un loc în administrația sa și că va sprijini dezvoltarea în continuare a criptomonedei pasionaților de minerit și Bitcoin.

Trump a avut întâlniri cu alegătorii din statele strict democrate: de exemplu, a vorbit cu alegătorii de culoare și hispanici din Bronx. Dar mitingul nu a fost organizat pentru a câștiga chiar la New York, ci cu scopul de a câștiga reprezentanții acestor grupuri sociale în alte state oscilante.

În cele din urmă, această strategie a dat roade complet. Trump a reușit să obțină sprijinul unui număr semnificativ de hispanici americani: a primit 55% din voturile bărbaților hispanici (în creștere cu 19 puncte procentuale față de 2020) și 38% dintre femei (în creștere cu 8 puncte procentuale).

Motivul principal pentru aceasta a fost economia: majoritatea hispanicilor americani aparțin clasei muncitoare sărace, notează Reuters, așa că problemele economice din ultimii câțiva ani, precum inflația și ratele mari ale dobânzilor la creditele ipotecare, i-au lovit mult mai puternic decât media pentru restul tarii. În plus, ei au fost atrași de promisiunile lui Trump de a combate dur migrația ilegală: astfel de migranți solicită în primul rând locuri de muncă slab calificate și creează concurență pentru hispano-americanii care nu au studii superioare.

De asemenea, Trump a reușit să cucerească tinerii sub 30 de ani, apărând într-o serie de emisiuni de divertisment, inclusiv la un podcast găzduit de Joe Rogan, care are peste 17 milioane de abonați pe YouTube (spre deosebire de Harris, care a refuzat invitația). Republicanul și-a deschis chiar un cont pe TikTok, deși în timpul primului său mandat prezidențial a luptat activ împotriva acestei rețele de socializare chineză, numind-o o amenințare la adresa securității SUA.

NBC subliniază că, comparativ cu 2020, Trump a condus o campanie mult mai puțin haotică, mai profesionistă și disciplinată, în care, după standardele sale, a existat „foarte puțină dramă”: echipa sa, în ansamblu, a reușit să-l țină pe republican de multe persoane neconsiderate mișcări emoționale și greșeli pe care democrații le-au folosit cu succes în campaniile anterioare.

Înfrângerea Harris: reticența de a se distanța de Biden și campanie prea conservatoare

Analiştii mass-mediei americane sunt de acord că principala greşeală a Kamalei Harris în timpul campaniei electorale a fost incapacitatea sau lipsa ei de a se îndepărta cât mai mult posibil de Joe Biden, pe care majoritatea americanilor îl considerau responsabil pentru problemele economice ale ţării, precum şi pentru greşelile administraţiei sale, din care ea a rămas parte.

Astfel, în octombrie, într-un interviu la ABC, Harris, răspunzând la întrebarea ce ar fi făcut altfel decât Biden în ultimii patru ani, a răspuns că „nimic nu-mi vine în minte”. Potrivit CNN, aceasta a dezamăgit alegătorii centriști indeciși care au vrut să o audă criticând deciziile economice ale actualului președinte. Trump, la rândul său, a profitat cu pricepere de situație și pe tot parcursul campaniei l-a tras pe Harris (împreună cu Biden) responsabil pentru inflația ridicată din ultimii ani.

NBC mai numește interviurile extrem de rare ale Harris o greșeală importantă în campania lui Harris: în primele săptămâni după ieșirea lui Biden din cursă, când mulți potențiali alegători i-au fost loiali, au vrut să afle mai multe despre vicepreședinte și opiniile ei. Publicitate maximă în acel moment era pur și simplu necesară – cu toate acestea, sediul Harris a crezut altfel și timpul a fost în mare parte pierdut.

Atlanticul consideră campania Harris ca fiind exagerat de conservatoare: în timp ce Trump a încercat să găsească abordări inovatoare pentru diferite grupuri de alegători, candidata democrată nu a putut găsi o modalitate de a convinge pe nimeni că, dacă ar fi aleasă, problemele economice ale populației ar fi rezolvate.

Declarațiile ample despre cum creșterea prețurilor în ultimii ani a devenit o tendință globală, inflația în Statele Unite a scăzut mai repede decât în ​​alte țări dezvoltate, iar economia se desfășoară mai bine decât a oricui altcineva nu au rezonat în rândul alegătorilor, scrie The Atlantic. „Nu poți face oamenii să se simtă mai bine cu ei înșiși cu ajutorul statisticilor”, conchide cronicarul publicației.

Fără a oferi vreo soluție economiei, problema care îi deranjează cel mai mult pe americani, campania Harris s-a concentrat pe probleme care nu privesc cel mai mare număr de alegători. De exemplu, ea a acordat multă atenție protejării drepturilor de reproducere – totuși, notează ABC, doar pentru 14% dintre americani subiectul avortului a fost un factor semnificativ în alegerea unui candidat; Erau mult mai preocupați de starea democrației, a economiei și a migrației ilegale din țară.

Drept urmare, agenda Harris s-a dovedit a fi prea progresistă și prea îndepărtată pentru majoritatea populației. Printre grupurile sociale majore, în comparație cu campania lui Joe Biden din 2020, candidatul democrat a văzut creșteri semnificative ale sprijinului doar din partea americanilor albi cu studii universitare cu venituri de peste 100.000 de dolari pe an – cei care, în virtutea averii lor, suferă mult mai puțin decât altele de la o inflație ridicată în timpul președinției Biden.

#Trump #Harris #alegeri #analiză #campanie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button