Politică

Marea Britanie și Franța discută despre trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina

Președintele Franței sprijină această inițiativă și a discutat deja subiectul cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, conform sursei.

Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, și președintele Franței, Emmanuel Macron, analizează posibilitatea trimiterii soldaților britanici și francezi în Ucraina într-o misiune de menținere a păcii, după încheierea unui potențial acord de încetare a războiului, relatează The Telegraph, citând surse proprii.

În timp ce reprezentanții Downing Street și ai Palatului Élysée nu neagă că această problemă a fost abordată în timpul întâlnirii de la Chequers de săptămâna trecută, detaliile discuțiilor rămân confidențiale.

Un oficial din guvernul britanic a declarat:
„Există îngrijorări legate de ceea ce putem susține, de ceea ce ne-am dori să sprijinim și de riscurile la care aceste trupe ar putea fi expuse, precum și dacă o astfel de decizie ar escalada conflictul.”

Contextul propunerii
Propunerea apare pe fondul discuțiilor liderilor europeni despre sprijinirea Ucrainei, în contextul presiunii exercitate de fostul președinte american Donald Trump, care pledează pentru un acord de pace între Kiev și Moscova.

Perspectivele unei misiuni de menținere a păcii
Washington, Londra și Paris iau în calcul diferite scenarii. Una dintre idei presupune desfășurarea trupelor occidentale de-a lungul frontierei dintre Ucraina și Rusia, pentru a crea o zonă tampon demilitarizată.

Președintele Franței a propus ca țările europene să joace un rol esențial în acest proces. În cadrul unei convorbiri cu Volodimir Zelenski, Macron a subliniat: „Am convenit să colaborăm strâns cu principalii aliați pentru a atinge pacea și pentru a dezvolta garanții de securitate eficiente.”

Totuși, în Marea Britanie, decizia finală nu a fost încă luată. Oficialii britanici avertizează:
„Ne grăbim puțin. Încă nu am ajuns acolo.”

Orice desfășurare de trupe ar putea provoca o reacție dură din partea Rusiei și ar putea crește presiunea asupra bugetului de apărare al Marii Britanii. În plus, o astfel de decizie ar putea fi percepută ca o escaladare a conflictului, lucru pe care guvernele statelor NATO încearcă să-l evite.

Imagine: Keir Starmer și Emmanuel Macron, sursa

#Franța #Ucraina #pace

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button