Internaţional

Afganistan: Primele două femei în funcții de conducere, numite de regimul taliban

Malalai Rahim a fost numită director al maternităţii de specialitate „Malalai”, iar dr. Aryan a fost numită director al clinicii de ginecologie.

Mişcarea Talibană, pentru prima dată de la preluarea puterii în Afganistan a anunţat numirea unor femei în funcţii de conducere ale unor instituţii din ţară. Declaraţia corespunzătoare a fost publicată marţi seară pe Twitter pe pagina lui Zabihullah Mujahid, ministru adjunct al Informaţiei şi Culturii în guvernul interimar afgan format din radicali, transmite sursa.

„Din ordinul şefului cabinetului interimar, dr. Malalai Rahim a fost numit director al maternităţii de specialitate Malalai [din Kabul], singura instituţie de obstetrică şi ginecologie de acest gen din întreaga ţară <…>. la sugestia Ministerului Învăţământului Superior şi cu aprobarea prim-ministrului, între timp, dr. Aryan a fost numit director al clinicii ginecologice [din zona metropolitană] Shahrar”, a spus guvernul.

Aceste numiri au fost precedate de numeroase întâlniri ale radicalilor cu reprezentanţi ai mai multor ţări şi organizaţii internaţionale, la care s-a pus, în special, problema participării reprezentantelor femeilor la viața social-politică a țării.

Maternitatea Națională Specializată Malalai și Clinica Ginecologică Shahrara de la Universitatea de Științe Medicale Abu Ali Ibn Sina din Kabul sunt unice în Afganistan, țară unde mortalitatea maternă este o problemă. Între timp, datorită sprijinului activ al comunității internaționale, în ultimii 20 de ani, decesele la naștere în Afganistan au scăzut de la 1.450 de decese la 100.000 de naşteri în 2000, la 638 de decese la 100.000 de nașteri în 2019, potrivit ONU. Cu toate acestea, această cifră este una dintre cele mai mari din lume.

Statutul femeii în Afganistan

După ce au obţinut controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului până la începutul lunii septembrie a anului trecut, talibanii au început să impună diverse restricții (și, potrivit acestora temporare) asupra femeilor și fetelor, explicând acest lucru prin necesitatea creării unui „mediu islamic adecvat” în stat. De exemplu, talibanii au lichidat Ministerul Afacerilor Femeii, care exista de aproximativ 20 de ani, creând în schimb Ministerul Apelului Islamic, Îndrumării, Comandării binelui și Interzicerii faptelor condamnabile. Acesta este un analog al organismului care a funcționat în 1996-2001 (când talibanii erau la putere în țară), înzestrat cu funcțiile de „vicepoliție” islamică.

În plus, talibanii au restricționat accesul fetelor la școli în majoritatea provinciilor țării, au obligat prezentatoarele TV să poarte hijab și au sfătuit posturile de televiziune locale să se abțină de la a difuza filme care prezintă sexul frumos.

În guvernul interimar format de talibani, care nu a fost încă recunoscut de nicio țară, nici femeile nu au fost incluse. Acest lucru a provocat critici serioase din partea comunității internaționale. La întâlnirile cu liderii talibani, reprezentanții mai multor țări au afirmat în repetate rânduri necesitatea includerii femeilor în cabinetul de miniștri.

#Afganistan #talibani #femei #conducere

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button