Război în Ucraina

Rusia a atacat infrastructura energetică a UE: RLI a publicat date despre exploziile de la Nord Stream

Exploziile pe gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 ar fi putut fi organizate de Federația Rusă în cadrul unei operațiuni de destabilizare a economiei europene în sectorul energetic. Acesta este un act de atac asupra infrastructurii energetice a UE. Exploatarea conductelor ar putea fi organizată în 2021.

Acest lucru este afirmat în materialul analiștilor organizației neguvernamentale americane Robert Lansing Institute (RLI). „Astăzi, Marina Rusă deține cea mai mare flotă de submarine de recunoaștere din lume. Au sediul în Arctica. Ar putea deteriora conducta de gaz din Marea Baltică”, subliniază RLI.

În 2020, organizația a indicat recunoașterea și pregătirea activă de către ruși a operațiunilor de sabotaj subacvatic, dar a asociat acest lucru cu atacuri asupra cablurilor de comunicații subacvatice. Tot acum, în contextul exploziilor pe gazoducte, se impune o reevaluare a informațiilor de informații militare ale uneia dintre țările NATO primite în primăvara lui 2021.

„La 14 aprilie 2021, militarii detașamentului 342 de căutare și salvare al Flotei Baltice a Marinei Ruse de la bordul Spasatel Karev BFARS au început să efectueze lucrări subacvatice sub acoperire în zona de construcție a conductei Nord Stream-2. în același timp, toate navele auxiliare au intrat în zona cu 12 săpun din apropierea insulei Bornholm”, amintesc analiștii.

Și în noaptea de 21 aprilie 2021. jumătate din unitatea militară (7 persoane), împreună cu o parte din echipamentul special (cutii mari cu o greutate mai mare de 100 kg), au fost transferate la BFARS Bakhtemir cu ajutorul ambarcațiunii Berkut L-DC Arctica. Bjorn Lund, membru al rețelei seismice suedeze, estimează că exploziile pe gazoductul din 26 septembrie ar fi putut fi cauzate de echivalentul a peste 100 kg de dinamită sau TNT. Aceasta corespunde încărcăturii BFARS „Bakhtemir”.

„Astfel, există o mare probabilitate ca Rusia să plănuiască în avans posibilitatea de sabotare a gazoductului în caz de nevoie de sabotaj energetic al Europei, de exemplu, într-un conflict militar. Cu toate acestea, un scenariu în care un dispozitiv exploziv a fost instalat de o unitate GUGI folosind un vehicul de livrare subacvatic nu este exclus. înotătorii de luptă care au stabilit taxele cu câteva zile înainte de explozie”, au spus analiștii.

Potrivit analiștilor, cel mai probabil Rusia ar putea organiza sabotaj pe gazoductul Nord Stream 1 cu următoarele obiective:

  • încetarea sancțiunilor energetice împotriva Rusiei;
  • deblocarea exploatarii gazoductului Nord Stream 2;
  • o încercare de a evita plata penalităților în temeiul contractelor;
  • presiunea politică asupra țărilor europene care folosesc șantajul energetic.

Experții au stabilit, de asemenea, următoarele fapte despre exploziile pe conductele de gaze:

Pe 26 septembrie, stațiile de măsurare din Suedia și Danemarca au înregistrat două explozii mari subacvatice cu puțin timp înainte de descoperirea unor scurgeri de gaz pe gazoductele rusești Nord Stream 1 și Nord Stream 2.
Explozia s-a produs în apropierea insulei daneze Bornholm, care corespunde coordonatelor 54,8762°, 15,4099° la o adâncime de 70 de metri.
Una dintre explozii a avut magnitudinea de 2,3 și a fost înregistrată la 30 de stații de măsurare din sudul Suediei.

Prima explozie a fost înregistrată la 02:03, iar a doua – la 19:04. Scurgerea de gaz a fost semnalată de Administrația Maritimă la 13:52 și 20:41 în aceeași zi. Astfel, între prima explozie și apariția semnelor de deteriorare au trecut 11 ore și 20 de minute.

Potrivit Financial Times, reprezentanții serviciilor de informații germane iau deja în considerare urma rusă în atac. O evaluare similară este împărtășită de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. Rusia neagă totul.

„Este de așteptat ca în zilele următoare Kremlinul să înceapă o lucrare publică în versiunea media cu privire la implicarea Statelor Unite în sabotaj, care se va intensifica pe măsură ce apar noi dovezi ale implicării Rusiei.

Sabotajul asupra gazoductului indică o crestere a riscurilor de securitate ale functionarii arterelor energetice de transport care asigura aprovizionarea cu resurse energetice catre UE de la grupurile rusesti de sabotaj.Conform estimărilor noastre, rușii au revenit la tacticile și operațiunile care au fost planificate și practicate în perioada Frigului. Război în cazul unui conflict pe scară largă cu Occidentul”, spun analiștii.

Nu este primul sabotaj

„Rusia a mai practicat sabotaj la instalaţiile energetice. De exemplu, în vara lui 1991, o echipă de înotători de luptă ai Flotei Baltice a efectuat exploatarea platformelor petroliere în apele Mării Nordului şi Norvegiei”, au amintit analiştii.

Apoi, pentru a îndeplini această sarcină, a fost implicată nava hidrografică GS-301 („Anatoly Guzhvin”) cu un echipaj de 15 persoane, apoi a fost transformată într-o navă de recunoaștere. Instalarea minelor a fost efectuată de o echipă de înotători de 20 de persoane, iar transportul lor a fost efectuat cu ajutorul unui submarin mic Triton-2, în carea căruia a fost echipată o cameră specială de blocare pentru această sarcină.

„Minele erau un obiect cilindric de aproximativ 4 metri lungime și 0,5 metri în diametru. Erau echipate cu o încărcătură direcțională și valabilitate com în 50 de ani. În vara anului 1991, astfel de mine au fost plantate pe cel puțin 5 platforme norvegiene din Insulele Shetland pe fundul sub 3 sau 4 stâlpi și au fost mascate de sedimentele de fund și resturile de pe platforme”, a menționat RLI.

Procesul de exploatare a continuat în viitor cu un vârf în 1993-1994, dar locațiile exacte ale implementării sale nu sunt cunoscute cu siguranță. Expertul în submarine și operațiuni și autorul cărților George Sutton subliniază, de asemenea, că în timpul erei sovietice, submarinele de recunoaștere cu echipamente inginerești aveau sediul în Marea Baltică. Ei sunt implicați în unele dintre celebrele „invazii suedeze” ale Războiului Rece târziu.

După cum a raportat OBOZREVATEL, nave de război și submarine rusești au fost depistate în zona scurgerilor de la Nord Stream din Marea Baltică. Federația Rusă este principalul suspect în organizarea de sabotaj pe conductele de gaz, deoarece. Gazprom a avut atât oportunitatea de a face acest lucru, cât și motivația. Cu toate acestea, Kremlinul încearcă să transfere responsabilitatea către țările occidentale.

Sabotajul de la Nord Streams a avut loc aproximativ pe 26 septembrie. La început a fost vorba despre trei scurgeri de la gazoductele rusești din Marea Baltică.

Cu toate acestea, pe 29 septembrie, a fost descoperită o a patra scurgere de gaz în Nord Stream 2. Două dintre aceste patru găuri sunt situate în zona economică exclusivă a Suediei. Încă două sunt în Danemarca.

#NordStream #Sabotaj #atac #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button