Experta ucrainean Maria Avdeeva a spus că propaganda rusă continuă să-și adapteze ideologia la contextul războiului din Ucraina, concentrându-se tot mai mult pe dezinformare și omițând o parte din adevăr, deoarece propaganda deschisă își pierde eficacitatea. Într-un interviu acordat VERIDICA, ea a vorbit despre cele mai bune metode de protecție împotriva războiului informațional pe care Rusia îl poartă în Ucraina și în regiune. Maria Avdeeva a mai menționat sprijinul pe care îl primește Ucraina din partea României, precum și o inițiativă comună tripartită în regiune care ar putea ajuta la combaterea știrilor false despre războiul informațional al Rusiei împotriva Ucrainei.
Maria Avdeeva este expertă în comunicații strategice și securitate concentrată pe combaterea dezinformarii. De la începutul invaziei pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, ea și-a concentrat atenția asupra documentării crimelor de război comise de personalul militar rus în Ucraina. Ea a raportat pentru o audiență internațională largă și a lucrat cu mass-media importante. Maria Avdeeva este expertă în comunicații strategice și securitate concentrată pe combaterea dezinformarii. Maria Avdeeva a scris mai multe cursuri de formare și numeroase articole despre detectarea și contracararea operațiunilor informaționale rău intenționate. Analiza ei de siguranță a fost citată de instituții media internaționale precum CNN, BBC, NPR, CBC și DW. Maria Avdeeva este autoarea mai multor cursuri de formare și a numeroase articole despre detectarea și contracararea operațiunilor informaționale rău intenționate.
Propaganda rusă încearcă să profite de oboseala războiului din Ucraina
VERIDICA: Care sunt principalele narațiuni pe care propaganda rusă le promovează în Ucraina la doi ani de la invazia militară din februarie 2022?
Maria Avdeeva: Rusia își schimbă constant tactica, promovând multe povești și narațiuni false. Rușii monitorizează situația și caută punctul slab într-un anume moment. Ei caută fisurile din interiorul societății și apoi încearcă să manipuleze opinia publică pe baza acestor breșe.
Este esențial să înțelegem situația actuală din Ucraina, deoarece societatea este destul de epuizată după doi ani de la începutul războiului. Mulți bărbați, femei și copii se află într-o situație dificilă, deoarece luptă de doi ani.
Există o lipsă de resurse și de personal militar în Ucraina. Și aici Rusia își vede posibilitatea de a manipula și de a împinge poveștile care să divizeze și mai mult societatea ucraineană. Acesta este motivul pentru care Ucraina consideră că este foarte importantă unitatea societății.
În primele luni ale invaziei, societatea ucraineană era foarte unită. Ucrainenii nu s-au săturat de război. Sunt epuizați pentru că trăiesc sub stres constant în tot acest timp.
Așadar, ucrainenii sunt încă dornici să lupte, nerăbdători să ajute armata. Suma banilor în urma strângerii de fonduri este foarte mare și în creștere. Cu toate acestea, viața în acest tip de stres îi afectează psihologic. Și acesta este punctul sensibil pe care Rusia încearcă să îl manipuleze acum.
VERIDICA: Ați simțit o schimbare în narațiunile centrale ale propagandei ruse cu fiecare fază militară din 2022 și până astăzi?
Maria Avdeeva: Rusia își adaptează propaganda și războiul său informațional. Rușii înțeleg că dezinformarea clară sau falsurile [de tip clasic] nu mai funcționează în Ucraina. Sau nu funcționează la fel de eficient ca atunci când Rusia a început războiul informațional împotriva Ucrainei.
Rusia încearcă acum să folosească mai multă dezinformare. Mai exact, informația nu este în întregime falsă, dar este prezentată într-un mod care afectează societatea ucraineană.
Așadar, ei lucrează la un nivel superior acum pentru că și-au adaptat și dezvoltat tehnicile. Ei monitorizează foarte atent tot ce se întâmplă. Apoi, rușii încearcă să joace pe aceste subiecte. De exemplu, în urmă cu doar câteva zile, comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a fost demis. Există un nou comandant acum, generalul Oleksandr Sîrski. Rusia a vrut, evident, să împartă societatea ucraineană în această chestiune, spunând că cei care îl susțin pe Zalujnîi acum trebuie să iasă în stradă și să protesteze. Răspunsul de comunicare strategică al guvernului ucrainean a fost că [Oleksandr Sîrski] este noul general care conducea armata acum. El trebuie să aibă tot sprijinul cetățenilor noștri. Deci, armata ucraineană nu i-a permis Rusiei să manipuleze pe acest subiect.
Înlocuirea a fost o procedură de rutină a schimbării comandamentului armatei. De fapt, după doi ani, aceasta era o mișcare așteptată. Pentru că războiul și-a schimbat ritmul, iar noul comandant va folosi noi metode și tehnici. Se întâmplă în fiecare armată. Conducerea armatei se schimbă și acest lucru s-a făcut într-un mod foarte consensual și deschis.
Nu doar un general a fost înlocuit, ci toată conducerea militară de la vârful armatei ucrainene. Aceasta înseamnă că noua conducere va folosi noi tehnici și strategii.
VERIDICA: Care sunt cele mai eficiente modalități și metode prin care Ucraina luptă împotriva propagandei rusești în aceste zile? Care sunt cele mai bune practici?
Maria Avdeeva: Ei bine, există mai multe metode care funcționează foarte bine atunci când sunt combinate. Voi începe cu cele mai evidente. Dezmințirea de știri false și a dezinformării. Așadar, mai multe agenții guvernamentale și organizații ale societății civile și-au făcut din acest lucru scopul lor principal. Ele analizează toată dezinformarea și știrile false pe care le produce Rusia. Și apoi, specialiștii explică ce este fals și de ce Rusia folosește aceste narațiuni.
Apoi, societatea civilă și-a coordonat eforturile în comunicarea narațiunii ucrainene, ceea ce este foarte important. Vocea Ucrainei trebuie să fie cât tare auzită pe rețelele de socializare, în presă și în discuțiile cu jurnaliştii străini, pentru că asta ne ajută să continuăm să luptăm în acest război informaţional. Și acesta este un război informațional. Prin urmare, Rusia nu a abandonează acest război informațional și continuă să facă asta.
După cum am spus, acesta este un efort unit. Ca o rețea, ne coordonăm cu experți și agenții care lucrează în acest domeniu și împărtășim informații.
Dacă se întâmplă ceva din partea rusă, discutăm care ar putea fi un răspunsul Ucrainei. Acestea sunt două modalități de a lupta împotriva propagandei ruse.
Al treilea mod este efortul de comunicare strategică guvernamentală. Avem mai multe agenții. Unul este Centrul Consiliului de Securitate, iar altul este Centrul de Comunicare Strategică din cadrul Ministerului Informațiilor.
Armata are propriile sale centre strategice de comunicare. Pe scurt, una dintre cele mai bune modalități de a lupta împotriva dezinformării este să-ți faci vocea cât mai tare auzită și să propui alte narațiuni care vor fi mai convingătoare decât cele pe care inamicul tău încearcă să le împingă către opinia publică.
Rusia va încerca și în acest an să influențeze procesul politic din Statele Unite.
VERIDICA: 2024 va fi un an esential in privinta alegerilor la nivel mondial. Cele mai notabile sunt alegerile prezidențiale din SUA. Observați semne că propaganda rusă va fi și mai activă în acest an, deoarece Rusia încearcă din greu să prevină orice ajutor pentru Ucraina?
Maria Avdeeva: Rusia îl aplaudă tot timpul pe Trump, sperând că va fi ales pentru că ei cred că, în cazul alegerii sale, Moscova nu va fi descurajată la fel de mult cum sunt descurajați acum rușii de actuala administrație de la Washington, ceea ce ar putea fi și o manipulare.
Așadar, este esențial să înțelegem că Rusia vede dezbaterea politică din Statele Unite și încearcă să o manipuleze și să o folosească în avantajul său.
Au mai existat cazuri când Rusia a fost implicată în anumite operațiuni maligne sau informaționale în cadrul alegerilor americane. Anul acesta nu va fi nicio diferență. Mai mult, rușii vor fi și mai activi. Anul 2024 este unul critic pentru Ucraina și războiul din Ucraina din cauza ajutorului care va continua să vină din partea Statelor Unite. De asemenea, multe alte țări au alegeri, ceea ce le împiedică să ia decizii nepopulare pentru electoratul lor. Această situație va face ca Rusia să promoveze narațiuni foarte utile pentru ea.
România, Ucraina și Republica Moldova trebuie să lucreze împreună pentru a contracara propaganda rusă
VERIDICA: Credeți că ar fi o idee bună ca Ucraina, Moldova și România să formeze un grup de lucru comun sau chiar o instituție care să abordeze împreună propaganda rusă în aceste trei țări vecine, având în vedere că multe narațiuni false sunt similare în toate cele trei state?
Maria Avdeeva: Da. Această idee ar fi grozavă. Nu știu dacă deja nu se desfășoară o anumită comunicare, de exemplu între instituțiile militare.
Dar [formarea unei instituții comune] va fi de mare ajutor. O mai bună comunicare între organizațiile civice va fi, de asemenea, o idee bună. Când vedem că se întâmplă ceva din cauza intervenției Rusiei, cel mai bine va fi să discutăm despre asta între noi pentru a înțelege care ar trebui să fie strategia noastră comună de răspuns.
Este întotdeauna mult mai accesibil să rezolvi problema dintre două țări și să nu permiți Rusiei să manipuleze acest lucru, ceea ce face din aceasta o problemă masivă pentru relațiile dintre națiuni. De exemplu, ar putea fi înființate consilii sau cel puțin să aibă loc întâlniri regulate care sunt destul de simplu de organizat online în momentul de față.
Chiar și a discuta despre ceea ce observă fiecare țară ar fi productiv. Este util pentru că poți înțelege, în cazul în care Moldova observă anumite tendințe specifice în această țară, va împărtăși informația cu Ucraina și sau invers.
VERIDICA: România, după cum știți, a ales să nu dezvăluie cum ajută Ucraina, mai ales din motive politice interne și să nu alimenteze retorica de extremă dreapta. Cum apreciați ajutorul românesc pentru Ucraina în acest război?
Maria Avdeeva: Acest subiect nu este acoperit pe larg din motive evidente. Cu toate acestea, știm că România ajută. România este cel mai apropiat vecin al Ucrainei la Marea Neagră.
Fără acest ajutor și asistență logistică, multe lucruri nu s-ar fi întâmplat și multe lucruri [ajutoare de tot felul -n.r.] nu vor ajunge în Ucraina. În acest context, Ucraina are nevoie de fiecare țară, în special de cei mai apropiați vecini ai noștri ca să ne fie alături. Voi – România și Moldova – probabil înțelegeți și mai bine amenințarea din partea Rusiei.
Deoarece aceste țări erau deja implicate în abordarea imperialistă rusă, știau bine ce urmărea Rusia.
Moscova nu vizează doar Ucraina, așa că a avea România aproape este un mare avantaj pentru că înțelegem că Ucraina nu este abandonată și că ceilalți aliați și NATO sunt uniți împotriva acestei amenințări.
Nu știu dacă acum este așa, dar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, așa cum urmăream, ideea era că ar trebui să fie o structura a NATO în România pentru combaterea amenințărilor cibernetice.
Sper că acest lucru funcționează și, atunci când va fi posibil, și Ucraina va deveni membră a acestei alianțe. După cum știți, Ucraina aspiră să primească calitatea de membru NATO și va fi un partener egal în activitățile NATO.