Economie

A fost inițiată procedura de achiziție a serviciilor de audit a datoriei Moldovagaz către Gazprom

Agenția Proprietății Publice a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Anunțul de intenție și caietul de sarcini a fost expediat Agenției de Achiziții Publice pentru a fi publicat în Buletinul de Achiziții Publice și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Documentele vor fi publicate mâine, anunță APP.

La rândul său, președintele MoldovaGaz anunță că cifra datoriilor s-a ridicat la 620 de milioane de dolari, conform sursei.

„Auditul este inițiat, noi conlucrăm cu Curtea de Conturi”, a precizat Ceban.

Pe 12 ianuarie 2022, Curtea de Conturi a demarat auditul conformității în domeniul gazelor naturale. Principala entitatea supusă auditului este SA „Moldovagaz”, dar pe lângă aceasta, controlul se va efectua și în cadrul întreprinderilor înrudite acesteia, care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate.

În decembrie, Parlamentul a aprobat proiectul de lege potrivit căruia, Curtea de Conturi a Republicii Moldova va efectua un audit public extern în domeniul gazelor naturale. În acest context, se propune ca raportul auditului în domeniul gazelor naturale să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.

La sfârșitul lunii decembrie, Guvernul a aprobat proiectul privind efectuarea auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL „Factoring Finance”), pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Proiectul a fost adoptat de Guvern în pofida faptului că CNA a anunțat că a identificat mai multe ambiguități și carențe în procesul de expertiză anticorupție a hotărârii de Guvern privind auditul datoriei S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom. Aceste deficiențe pot genera premise de corupție și trebuie înlăturate, se arată în raportul instituției.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a calificat drept „politică” decizia ca entitatea pe care o conduce să fie supusă auditului de către Curtea de Conturi, întrucât compania nu folosește bani publici, dar a precizat că este gata să execute legea.

#datorii #audit #Gazprom #moldovagaz

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button