EconomiePolitică

Maia Sandu a semnat decretul privind efectuarea auditului în domeniul gazelor naturale de către Curtea de Conturi

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale.

Auditul va fi efectuat de către Curtea de Conturi în vederea obținerii asigurărilor că activitățile și tranzacțiile financiare sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile. Pe 24 decembrie 2021, parlamentul a votat, în lectura finală, proiectul de lege privind efectuarea acestui audit.

Auditul se va desfășura la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligațiile de serviciu public, la întreprinderile înrudite, precum și la alte persoane juridice afiliate direct sau indirect acestora în partea ce ține de domeniul gazelor naturale, transmite sursa.

A nu se confunda acest audit public extern cu auditul datoriei agreat în cadrul protocolul negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale. Auditul datoriei agreat în protocol va fi efectuat de către o companie internațională, contractată de Ministerul Finanțelor. Acest audit public extern al Curții de Conturi va trebui să fie unul complex, care pe lângă analiza datoriilor invocate, ar trebui să ne ajute să înțelegem mai bine modul în care au fost făcute cheltuielile și investițiile care ulterior au fost incluse în tarif, cum a fost administrat acest domeniu în ultimii ani, dacă au semnalate nereguli, acte de corupție, fraudă”, menționează deputatul PAS Radu Marian.

Raportul de audit va fi prezentat până la 30 noiembrie 2022.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button