Politică

Agențiile ruse de informații încearcă să răstoarne guvernul pro-occidental din Moldova

Luna trecută, protestatarii pro-ruși s-au adunat în fața palatului prezidențial al Republicii Moldova, cerând președintelui să demisioneze. Mitingul a fost organizat de Ilan Shor, care a fost deja lăudat de unul dintre politicienii de rang înalt ai Rusiei, oferindu-i lui Shor un contract de gaz ieftin.

Ilan Shor este principala figură a Kremlinului în subminarea Moldovei, potrivit datelor de la serviciile secrete ucrainene, moldovenești și occidentale. FSB a direcționat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Federația Rusă pentru a dezvolta o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta Moldova spre Moscova.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Shor pentru coordonarea tulburărilor politice din Moldova și pentru că sunt pro-rusi. Federația Rusă pariază din nou pe gaz pentru a readuce Moldova sub controlul său.

Informațiile mai notează că, deși nu există nicio amenințare de ocupare a Odesei, Pridnestrovie rămâne totuși o parte ocupată a Moldovei. Totuși, tancurile de acolo nu vor merge să ocupe țara. Prin urmare, Rusia pariază pe atacuri asupra infrastructurii Ucrainei pentru a întrerupe fluxul de gaze către Moldova.

Moldova este deosebit de vulnerabilă la presiunea rusă, deoarece este dependentă aproape 100% de gazul rusesc.

Pe teritoriul Transnistriei există o centrală care furnizează 70% din energie electrică Moldovei, 30% din țară a fost furnizată de Ucraina, dar cu fiecare bombardare, capacitatea acesteia de a exporta energie electrică este redusă.

În timpul iernii, este probabil să se intensifice protestele pro-ruse împotriva crizei energetice.

De menționat că protestele pro-ruse din centrul capitalei Moldovei fac parte din „războiul hibrid” , a spus premierul țării Natalia Gavrilița.

Să ne amintim că mai devreme , la Chișinău, poliția a demontat orașul cort al partidului pro-rus Shor.
Mai devreme, în Moldova, s-a dovedit că activiștii au fost plătiți cu bani pentru mitingurile partidului pro-rus Shor. Kremlinul încearcă de câteva luni să trezească situația din Moldova cu ajutorul partidului de opoziție Shor.

#Kremlin #război #hibrid

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button