Politică

Agonia propagandei ruse în Moldova

Pe 19 iunie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat o lege împotriva dezinformării și propagandei, care interzice difuzarea de conținut din țările care nu au ratificat Convenția Europeană a Televiziunii Transfrontaliere. Rusia este una dintre aceste țări, așa că știrile realizate în Rusia vor fi interzise în Moldova. Totodată, va fi permisă difuzarea de programe de știri din țările Uniunii Europene, SUA, Canada și alte tari care au ratificat Convenția Europeană a Televiziunii Transfrontaliere.

Potrivit șefei Consiliului Televiziune și Radio, Liliana Vitsu, legea va intra în vigoare săptămâna viitoare, vineri 24 iunie. După cum a observat Vitsu, noile amendamente prevăd sancțiuni mai severe pentru radiodifuzor pentru dezinformare și lipsa de conținut local. „În caz de dezinformare, STR are dreptul de a suspenda licența pentru până la 7 zile, iar acest lucru se poate întâmpla și în perioada electorală”, a spus Vicu în emisiunea Rezoomat cu Ileana Pîrgaru de la RliveTV.

În aceeași zi, a avut loc un protest împotriva președintelui, organizat de mișcarea Viața Nouă, în apropierea partidului Șor. Este evident că vestea despre interzicerea propagandei ruse a deranjat serios forțele pro-ruse din Moldova, prin care Rusia încearcă încă o dată să destabilizeze situația politică din țară. Partidul Șor organizează în mod regulat astfel de proteste, iar reprezentanții săi (precum și cei ai altor partide moldovenești care promovează apropierea de Rusia) o critică adesea pe președinta, acuzând-o de incompetență și cerându-i demisia.

Cu toate acestea, criza pe care o trăiește acum Moldova nu este altceva decât rezultatul acțiunilor autorităților pro-ruse care se află în țară de mai bine de 20 de ani. Același fost președinte, acum arestat, Igor Dodon, a făcut multe eforturi pentru a face Moldova dependentă de Rusia. Abundența programelor de știri rusești de propagandă în domeniul informațional moldovenesc este unul dintre instrumentele de influență din partea Federației Ruse, care va fi luată la revedere în Moldova săptămâna aceasta.

Acum, când Republica Moldova este clar concentrată pe cursul european, inclusiv în politica informațională, Rusia își va intensifica încercările de a „pune o spiță în roată”. În viitorul apropiat, protestele antiguvernamentale se pot intensifica în Moldova, participare la care, cel mai probabil, va fi sponsorizată de partide de opoziție (adică pro – ruse). Prim- ministrul Natalia Gavriliță a avertizat cetățenii despre acest lucru: “Acum sunt încercări de a crea o mișcare care vizează destabilizarea. Prin urmare, îi îndemn pe cetățeni să nu cedeze manipulării și să nu se lase folosiți în această situație dificilă”.

Evident că instigarea stărilor de protest, întărirea propagandei și discreditarea activă a autorităților de către opoziție nu este altceva decât reacția agenților ruși de a acorda Republicii Moldova statutul de candidat la UE. Moldova în UE este un coșmar pentru toți cei care jefuiesc tara de ani și împiedică dezvoltarea acesteia pentru a-și satisface propriile interese. Și cu siguranță vor depune toate eforturile pentru a împiedica Moldova să devină un stat european prosper, în care va fi greu să furi de la popor și să-i manipulezi cu ajutorul declarațiilor zgomotoase populiste.

#UE #propaganda_rusă #Moldova #destabilizare_politică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button