Război în Ucraina

Agresiunea informațională a Rusiei: Principalele narative propagandiste din ultima săptămână

Rusia duce împotriva Ucrainei o luptă de agresiune nu doar militară, dar și informațională. În spațiul informațional Kremlinul aplică strategii de propagandă cu eficiență dovedită, mizând pe informații rupte din context, dar nici nu sunt fake-uri, pe deoparte, dar nici nu reflectă realitatea, pe de altă parte. Mai jos descriem principalele narative ale propagandei rusești din ultima săptămână.

Die Welt: Occidentul a comis 3 erori în confruntarea cu Rusia

Această linie de narațiune a propagandei rusești se bazează pe faptul că armată rusă este de 10 ori mai mare decât armata ucraineană și că în acest context Ucraina nu are nici o șansă de a câștiga. În același timp, să ne gândim logic, dacă diferența pe câmpul de luptă ar fi doar în termeni numerici, rușii ar trebuie să cucerească Ucraina în 72 ore (așa cum plănuiau). Problema constă în faptul că, chiar dacă este numeric mai mare, armata rusă și-a demonstrat încă o dată incapacitatea absolută de a lupta.

În Ucraina a devenit clar – sistemul militar din Rusia încă suferă din cauza corupției, iar militarii trimiși în Ucraina sunt carne de tun. Din acest motiv Rusia nu a putut obține rezultate semnificative în urma invaziei de peste 5 luni a Ucrainei. Celelalte 2 linii de narațiune țin de efectul sancțiunilor și izolarea Rusiei – propaganda rusească neagă asemenea, dar toată societatea mondială a înțeles deja că Rusia se transformă în a doua Coree de Nord și că șansele de a reveni de la acest traseu de regres sunt tot mai mici cu fiecare zi de război.

Occidentul a obosit de la solicitările Kievului de a îi oferi armament

Această linie de narațiune a propagandei rusești poziționează Kievul în ipostază unui cerșetor, care cerșește armament de la SUA și societatea mondială. De fapt, cerințele Ucrainei sunt nu doar logice, dar și aduc și primele rezultate. Ucraina este aproape de a întoarce situația de pe front – câteva contraofensive s-au soldat cu succes, iar militarii ucraineni continuă să înainteze.

În acest context, indiferent de ce ar spune anumiți experți și reprezentanți SUA, atât SUA cât și societatea mondială conștientizează că Ucraina este ultima redută. În cazul în care Putin nu va fi oprit în Ucraina, acesta va înainta spre Uniunea Europeană, iar un asemenea scenariu ar putea înseamnă un nou război mondial.

Vizitele lui Putin s-au dovedit a fi mai eficiente decât cele a lui Biden

Prin intermediul acestui narativ propaganda rusească dorește să creeze iluzia unei incapacități a Occidentului în fața lui Putin și a Federației Ruse. Prin afirmații și analize rupte din context, se crează iluzia că majoritatea țărilor susțin Moscova și nu doresc să rupă relațiile cu Rusia. De facto, deja de ceva timp este evident că Rusia merge pe o cale de izolare completă.

Creșteri de prețuri în Finlanda

Scopul acestui narativ este nu doar de a arăta creșterea prețurilor din Finlanda, dar și de a corela această creștere cu progresul semnificativ din ultima perioadă cu privire la parcursul de aderare a Finlandei la NATO. Este un fel de “vedeți ce vi s-a întâmplat dacă ați mers împotriva noastră?!”. Acesta este un scenariu standard, pe care Kremlinul încearcă să-l implementeze în raport cu toate țările care nu i se supun.

#propaganda #Finlanda #Rusia #Putin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button