PoliticăRăzboi în Ucraina

Am trăit sărac, dar de-acum va fi și mai rău

Impunerea de sancțiuni a afectat viața multor ruși, chiar și a celor care nu susțin jingoismul. Din cauza acțiunilor autorităților ruse, cineva și-a pierdut locul de muncă într-o companie internațională, altcineva nu va mai putea zbura în Europa pentru o vacanță de familie, altcineva a decis să emigreze, în ciuda faptului că acum, în multe țări ale lumii, rușii sunt considerate, în mod deschis, persona non grata.

Mii de oameni din Rusia plătesc acum prețul lipsei de voință politică, iar aceeași soartă îi poate aștepta și pe cetățenii altor țări, în care forțele pro-ruse sunt active: dacă nu la cârma statului, atunci printre forțele politice cu cea mai mare influență. În Moldova, în ciuda guvernării pro-europene, influența propagandei ruse este încă destul de puternică, dovadă fiind starea de spirit a cetățenilor. Potrivit rezultatelor sondajului IDIS „Viitorul”, preferințele pentru PSRM-ul pro-rus și partidul PAS s-au împărțit aproape în mod egal: 24,6% și,  respectiv, 24,1%.

Cel mai probabil, o astfel de susținere a cetățenilor se datorează sloganurilor populiste ale PSRM și a lui Igor Dodon, pe care moldovenii îl consideră încă președintele socialiștilor, în ciuda faptului că această funcție a fost deja anulată. Nu toți moldovenii sunt încă conștienți că aceasta nu este altceva decât o capcană în care ei înșiși se aruncă. În spatele declarațiilor populiste ale politicienilor pro-ruși se află doar dorința de a se îmbogăți în continuare cu ajutorul banilor ruși, ignorând nevoile reale ale țării și poporului lor.

Dacă moldovenii se hotărăsc să-l realege pe pro-rusul Dodon, consecințele pot fi foarte grave. Sub conducerea sa, Moldova a atins apogeul în dependența de Rusia, ceea ce a provocat o criză economică și o creștere a prețurilor la energie pentru populație. Acum, opoziția încearcă în mod tradițional să transfere toată responsabilitatea pentru propriile greșeli asupra actualului guvern, atacurile opoziționerilor activându-se odată cu arestarea lui Dodon pe cap de acuzație de corupție și trădare (pe care, desigur, susținătorii săi le consideră fabricate și nedrepte). De fapt, revenirea la putere a criminalilor prieteni cu Rusia va duce Moldova la un declin fără precedent.

Moldovenii vor putea uita de aderarea la UE, ceea ce va avea consecințe îngrozitoare pentru stat. Asistența de milioane de dolari a Uniunii Europene, care ține acum economia pe linia de plutire, va dispărea, exporturile vor fi posibile doar către celebra Rusia, pentru care Moldova este doar un anexă de materie primă, de la care se va putea cumpăra mărfuri la prețuri mizere. Gaz gratuit? O altă capcană, căzând în care, Moldova va trebui să plătească mult mai mult în viitor. Toate problemele cu care se confruntă moldovenii vor deveni nesemnificative pe fundalul sărăciei totale și devastării a lumii rusești.

Alegerea aparține doar moldovenilor. Astăzi moldovenii decid în ce viitor vor trăi ei și copiii lor: în Moldova europeană, care, în ciuda tuturor dificultăților, a putut scăpa de influența rusă, sau într-o asemănare mizerabilă a Rusiei: fără viitor, bani și în deplină izolare.

#UE #Rusia #Moldova #sărăcie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button