Ambițiile imperiale ale Rusiei reprezintă un aspect cu un bogat background istoric – dintotdeauna Rusia s-a poziționat ca o putere mondială de care „ar trebui să țină cont” ceilalți jucători de pe harta geopolitică a lumii. Evenimentele recente și strategia actuală a federației Rusă, de fapt, nici nu ascund cumva obiectivele și ambițiile rușilor pe arena politică mondială, dislocarea militarilor la hotarele cu Ucraina pe fundalul finalizări gazoductului Nord Stream 2 oferă Rusiei mai multe instrumente de presiune și lobare a propriilor interese în Europa. În acest articol discutăm puțin despre tendințele Federației Ruse, eventualul obiectiv de a diviza Europa prin intermediul și cu ajutorul țărilor vecine, dar și despre afirmațiile recente a prim-ministrului Poloniei – Mateusz Morawiecki.
Afirmația lui Morawiecki despre ambițiile imperiale ale Federației Ruse și rolul Europei în acest sens
Momentan situația la hotarele dintre Ucraina și Federația Rusă a ajuns la unul dintre cele mai înalte nivele de tensiune de până acum. Deși recent a avut loc întâlnirea dintre Biden și Putin în cadrul unei conferințe video, situația cu dislocarea militarilor, deocamdată, nu a fost soluționată. Este adevărat, ambii lideri au dat instrucțiuni clare echipelor sale (sau cel puțin, așa au declarat), dar, în același timp, nu s-a mișcat nicidecum soluționarea acestei situații, ceea ce păstrează tensiunea politică în Europa.
Vorbind, joi, pentru cotidianul italian La Repubblica, Morawiecki s-a referit la amenințarea pe care o prezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a spus că Putin „folosește de multă vreme politica de împărțire și guvernare”. Afirmația vine, în mare parte, ca reacție la faptul că țările occidentale au declarat că Rusia și-a adunat trupe la granița cu Ucraina, în pregătirea unei posibile invazii la începutul anului viitor.
Morawiecki a mai menționat: „Vrea să împartă Europa, deoarece este singura modalitate de a-și atinge obiectivele”. Obiectivul său fundamental este de a reconstrui puterea imperială a Rusiei în detrimentul vecinilor săi. În acest sens, de fapt, vecinii Federației Ruse sunt mai mult decât „comozi” în prezent:
- pe deoparte – Ucraina cu un potențial militar redus și cu pierderi economice anticipate după lansarea Nord Stream 2. Ucraina, în acest sens, devine un instrument eficient și simplu pentru Putin de a-și manifesta ambițiile geopolitice;
- pe de altă parte – Belarus și Lukașenko – parteneri devotați a lui Vladimir Putin. Lukașenko își îndeplinește de minune misiunea de a destabiliza situația în Europa prin intermediul crizei migranților de la hotarele cu Polonia.
Potrivit lui Morawiecki, amenințarea unui conflict armat la granița de est a UE nu a fost niciodată atât de mare în ultimii 30 de ani ca acum.
Putin ține mâna pe puls pentru a înțelege cât de departe poate ajunge
Acțiunile de până acum a Federației Ruse, deși nu s-au soldat cu un rezultat final, au avut în mare parte scopul de a vedea cum va reacționa Uniunea Europeană și SUA la o astfel de agresiune. Acest lucru a fost menționat și de către prim ministrul polonez care a menționat că „Putin a verificat pur și simplu cât de departe ar putea ajunge și că a făcut acest lucru prin folosirea forței brute în toate domeniile, inclusiv în economie”.
O atenție deosebită în acest sens a fost acordată domeniului economic. Federația Rusă practică demult lobarea intereselor politice prin pârghia anumitor presiuni economice. Potrivit spuselor lui Morawiecki, chiar și acum Putin „Știe că puterea și influența lui depinde de prețul gazului. Și a făcut totul pentru ca Europa să depindă de aprovizionarea lui”.
Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria, Donbass și Crimeea – background reprezentativ
Îngrijorările UE sunt amplificate, în mare parte și de faptul că istoria deja cunoaște evenimente de agresiune a Federație Ruse. Referindu-se la acțiunile Rusiei din Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria, Donbas și Crimeea, Morawiecki a spus că, folosindu-le ca instrument și armă în strategia sa, Putin „a încălcat cu brutalitate integritatea teritorială a statelor și a «înghețat» conflictele”.
Totodată, reieșind din reacțiile Uniunii Europene și a SUA, devine clar că, în cazul unui conflict Ucraina nu va rămâne singură. Morawiecki a declarat că Europa nu dorește un conflict cu Rusia, dar a spus că nu poate permite Rusiei să folosească energia și economia ca mijloc de a o amenința și șantaja.
Traian Albu