Politică

Americanii sunt chemați la vot marți / Aceste alegeri ar putea răsturna puterea la Washington și sunt considerate un referendum asupra ocupantului Casei Albe

Americanii sunt chemați la vot marți pentru a reînnoi întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senat. Multe funcții de guvernatori și alți aleși locali sunt, de asemenea, în joc. Alegerile sunt cunoscute ca „midterms”, la jumătatea mandatului prezidențial. Potrivit sondajelor, republicanii amenință că nu vor recunoaște o posibilă înfrângere, transmite sursa.

Preşedintele Joe Biden a făcut un ultim apel, în ajunul alegerilor parţiale de marţi, pentru ca democraţii să protejeze democraţia prin înfrângerea republicanilor lui Donald Trump, în cadrul unor alegeri care, potrivit sondajelor, ar putea răsturna puterea la Washington, transmite AFP.

Cu republicanii bine plasaţi pentru a câştiga cel puţin controlul parţial al Congresului şi cu Trump făcând aluzie la o revenire la Casa Albă în 2024 la propriul miting la sfârşitul zilei de luni, democraţii s-au pregătit pentru ce e mai rău.

Chiar dacă republicanii vor câştiga doar Camera Reprezentanţilor, acest lucru ar da peste cap agenda legislativă a lui Biden pentru ultimii doi ani ai primului său mandat şi ar putea duce la o slăbire a sprijinului SUA pentru rezistenţa Ucrainei împotriva Rusiei.

„Puterea este în mâinile voastre”, le-a spus el democraţilor. „Aşa că votaţi, ieşiţi la vot”. Un aflux de susţinători de extremă-dreapta ai lui Trump în Congres ar accelera, de asemenea, schimbarea care a avut loc în interiorul Partidului Republican de când fostul magnat al imobiliarelor a uimit lumea învingând-o pe Hillary Clinton la preşedinţie în 2016.

În ciuda faptului că se confruntă cu anchete penale pentru că a luat documente strict secrete de la Casa Albă şi a încercat să anuleze alegerile din 2020, Trump foloseşte acum alegerile parţiale pentru a-şi consolida statutul de lider republican de facto şi de prezumtiv candidat prezidenţial.

Într-un discurs tipic adresat fanilor din Dayton, Ohio, Trump a spus: „dacă susţineţi declinul şi căderea Americii, atunci trebuie, trebuie neapărat să votaţi pentru stânga radicală, pentru nebuni”. La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi practic din toate legislativele locale, precum şi guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, „midterms”, sunt de fapt transformate într-un referendum asupra ocupantului Casei Albe.

Ce sunt chemaţi să aleagă americanii

Preşedintele SUA nu se va afla pe buletinele de vot în această toamnă. Aşa cum este cazul la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc.

În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri.

Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali, care decid politicile din statul lor privind avortul, reglementările de mediu şi aşa mai departe.

Ce este în joc?

Impactul acestor alegeri ar putea fi decisiv în toată ţara

Joe Biden îi imploră pe americani să-i încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel naţional sau să interzică puştile de asalt.

„Americanii sunt cei care aleg”, a spus preşedintele într-un discurs recent. Avortul, armele, sistemul de sănătate, sunt toate „pe buletinul de vot”, a subliniat el.

La rândul lor, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a crizei opiaceelor şi să-şi continue ofensiva împotriva sportivilor transgender.

Candidaţii „Grand Old Party” au promis, de asemenea, că vor lansa o serie de anchete parlamentare asupra lui Joe Biden, a consilierului său pentru pandemie Anthony Fauci şi a ministrului justiţiei, Merrick Garland, dacă vor obţine majoritatea în Camera reprezentanţilor. Totodată, ei plănuiesc să pună capăt activităţii comisiei care investighează atacul asupra Congresului SUA desfăşurat de susţinători ai lui Donald Trump.

Ce spun sondajele?

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari de a obţine în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară – suficient pentru a-şi asigura o majoritate.

Sondajele sunt mai amestecate în ceea ce priveşte soarta Senatului, unde democraţii speră să-şi păstreze majoritatea.

Dublu referendum

Deşi numele lui Joe Biden nu apare pe buletinele de vot, mulţi americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra preşedintelui.

Dar aceste alegeri sunt şi un adevărat test pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care s-a implicat intens în campanie, organizând mitinguri în toată ţara.

Pentru cei doi, care au în vedere o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024, rezultatul „midterms” ar putea fi un moment decisiv, oprind avântul unuia dintre ei sau, dimpotrivă, accelerându-l pe al celuilalt.

#referendum #alegeri #America

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button