EconomiePolitică

Analiză Politco: Sistemul liebralizat de comerț al UE, la marginea prăpastiei. SUA și China le joacă festa europenilor

Sistemul liberalizat de comerț al UE este pe cale să se prăbușească, se arată într-o analiză Politico. Autorii publicației scriu că un asemenea eveniment va fi șoc pentru economia globală și va avea impact dureros, transmite sursa.

Acest deznodământ pare tot mai probabil, pe măsură ce Comisia Europeană și departamentul său comercial simt influența Chinei și SUA într-un joc al propriilor interese economice și al protecționismului. „Europa va face mereu ceea ce e bine pentru Europa”, declara duminică șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referindu-se la „noua politică industrială agresivă a competitorilor”.

Extinderea globalizării a fost o alegere evidentă pentru Bruxelles în ultimii zeci de ani, ajutând astfel la dezvoltarea afacerilor și a pieței muncii. Parisul și Washingtonul, însă, fac tot mai des apel la autonomie strategică sau la restricții de export, pe când China refuză tranziția la sistemul de liber-schimb.

Occidentul a încercat să atragă Beijingul într-un sistem comercial multilateral, dar nu a reușit. Creșterea sa rapidă și poziția dominantă în domenii tehnologice importante, iar SUA a mers pe strategia „dacă nu poți să îi bați, alătură-te lor”, după ce inițiativele privind comerțul liber cu China nu au dat roade, punctează publicația.

Între timp, UE a încercat mereu să joace la ambele capete. La presiunea Franței, Bruxelles a început ușor-ușor să își mărească arsenalul de arme comerciale de apărare cu care să lupte împotriva practicilor Chinei și cele adoptate de ex-președintele american, Donald Trump. Acum, conform Politico, europenii ar vrea să impună subvenții din partea statului, dar problema-cheie o reprezintă reformele Casei Albe.

SUA aplică Legea Reducerii Inflației, prin intermediul căreia se oferă subvenții și scutiri de impozit pentru afacerile americane mai ecologice, dar numai dacă acestea se desfășoară în SUA și dacă piesele importante, precum bateriile de mașină, sunt produse în America. Drept urmare, și la Paris, apoi la Berlin, au apărut inițiative similare.

Deși Ursula von der Leyen consideră că un război comercial cu Statele Unite nu este nici în interesul americanilor, nici în interesul europenilor, există riscul ca inițiativele privind reducerea inflației să provoace competiții nedrepte, să închidă piețele și să fragmenteze lanțuri de aprovizionare critică.

Organizația Mondială a Comerțului solicită membrilor să nu se izoleze, iar mai mulți oficiali europeni avertizează că un război al subvențiilor va fi scump și ineficient. Casa Albă afirmă că s-ar putea ajunge la compromis, însă în lipsa unor detalii concrete, europenii rămân sceptici în această privință.

#UE #comerț #SUA #China

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button