Guvernul, în programul cu FMI pe care și l-a asumat pentru o perioadă de 40 de luni, susține că va aduce în fața justiției artizanii care au pus pe brânci trei bănci – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială – din Republica Moldova delapidându-le de 1 miliard USD.
„Rămânem fermi în angajamentul nostru de a realiza progrese în ceea ce privește recuperarea activelor sustrase în urma fraudei bancare din 2014 prin aplicarea măsurilor și acțiunilor de urmărire penală, cu utilizarea diverselor canale și cooperarea cu omologii străini, inclusiv prin crearea unor echipe de investigație comune. Vom consolida coordonarea între toate părțile interesate din țară, sub conducerea Consiliului Suprem de Securitate”, se arată în angajamentul Guvernului față de FMI.
La sfârșitul lunii decembrie, premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o emisiune tv că în maxim un an artizanii jafului bancar vor sta la răcoare, transmite sursa citată.
Premierul a spus că urgentarea aducerii persoanelor vizate în furtul miliardului nu depinde doar de Chișinău, în condițiile în care anumite persoane au plecat din țară.
În anul 2014 Republica Moldova a fost zguduită de cel mai mare jaf din istorie. Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost furate de 1 miliard USD, iar până în prezent nu s-a reușit recuperarea niciunui leu. Ilan Șor unul din figuranții raportului Kroll a fost condamnat în primă instanță, iar dosarul s-a împotmolit la Curtea de Apel. Vlad Plahotniuc care, la fel, figurează în raportul Kroll drept beneficiar al furtului miliardului a părăsit țara în luna iunie a anului 2019.
Ultimele date al Băncii Naționale a Moldovei relevă că până la 30 septembrie s-a reușit recuperarea a 2,6 miliarde de lei din comercializarea activelor celor trei bănci aflate în proces de lichidare, dar nu din furtul propriu-zis.