Război în Ucraina

Antrenează-te către Victorie

Relațiile internaționale dintre Ucraina și Republica Moldova, așa cum se crede în mod obișnuit, au fost stabilite abia în 1991. În 1992, cooperarea diplomatică între țări a început oficial să funcționeze. De altfel, aceste două state au o lungă istorie de relații – aproximativ 600 de ani de legături comune culturale, religioase, științifice între ucraineni și moldoveni.

În 1710, orașul moldovenesc Bendery, care se află acum pe teritoriul Transnistriei ocupate, a înfățișat Ucrainei prima constituție – „Pactele și Constituțiile drepturilor și libertăților Oștii Zaporizhian”. Ucrainenii și moldovenii au încercat întotdeauna să rezolve conflictele apărute pe cale pașnică, ambele popoare s-au tratat reciproc cu respect, în ciuda asupririi ulterioare a imperiilor.

Ucraina și Moldova au trecut destule obstacole în drumul către independența lor recunoscută internațional. Perioada 1917-1918 a intrat în istorie ca începutul ocupării pământurilor moldovenești și ucrainene de către România. Ucrainenii și moldovenii au trăit multe atât în ​​timpul Primului și al Doilea Război Mondial, cât și sub ocupația sovietică. Ambele popoare au suferit represiuni, genocid, foamete, deportări. Toate acestea s-au întâmplat atât în ​​timpul lui Stalin, cât și în perioada miticului „dezgheț”. Și, din păcate, chiar și după înființarea oficială a statelor independente, rușii și-au ocupat teritoriile, plantându-și cultul „lumii rusești” cu sângele și moartea a sute de ucraineni și moldoveni pașnici.

După crearea unei formațiuni pseudo-statale în regiunea transnistreană a Moldovei, sub conducerea Rusiei, Ucraina a încercat în mod independent în toate modurile posibile să rezolve conflictul în toate modurile posibile, respectând principiul neamestecului în treburile interne ale un stat vecin şi acţionând ca un garant al securităţii. Conform Actelor de la Helsinki și normelor dreptului internațional, statul ucrainean a apărat întotdeauna poziția de respect incontestabil pentru integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei în cadrul granițelor sale istorice, care includea și regiunea transnistreană. De menționat că Planul de acordare a statutului în etape din 1999, elaborat de avocații ucraineni, a fost recunoscut de zeci de experți internaționali drept cel mai compromis document pentru soluționarea problemei transnistrene.

În 1997, Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, anticipând parcă groaza pe care Rusia le va aduce din nou în viitorul apropiat, au creat Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică GUAM. Odată cu Declarația de la Strasbourg, țările și-au asigurat un nivel înalt de cooperare politică și practică, precum și au convenit asupra unor poziții comune cu privire la problemele cheie lăsate „moștenite” de regimul sovietic ocupant.

Au existat întotdeauna relații diplomatice de prietenie între Ucraina și Moldova. Moldova a devenit, de asemenea, una dintre primele țări care a sprijinit Ucraina după anexarea Crimeei și ocuparea unor părți din regiunile Lugansk și Donețk de către Rusia. Moldovenii și ucrainenii au trăit toată oroarea războaielor hibride rusești.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost unul dintre primii oameni de stat din lume care a susținut public Ucraina. De asemenea, a vizitat în repetate rânduri Ucraina, inclusiv infamul Bucha – locul genocidului invadatorilor din regiunea Kiev. Moldova a început aproape imediat să ajute Ucraina în chestiuni umanitare. Ea ar fi putut să ofere și mai mult ajutor dacă ea însăși nu ar fi suferit de o politică rusă similară împotriva suveranității și integrității statului.

În perioada unui război pe scară largă, relațiile ucrainene-moldovenești s-au întărit doar. Ambele țări au devenit candidate la aderarea la UE împreună cu Georgia. Lumea a auzit în sfârșit victimele ambițiilor imperiale rusești și ale războaielor agresive.

A fost simbolic faptul că Ucraina și Moldova au reluat circulația trenurilor de pasageri pe ruta Kiev-Chișinău după o pauză de 24 de ani. În cinstea acestui lucru, la gara din Chișinău a avut loc o ceremonie solemnă. Trenul nr. 351/352 va circula o dată la două zile, cu plecare de la stația de pasageri Kiev la ora 17:02 și sosire dimineața la ora 10:38 la Chișinău. Are 7 vagoane, 5 dintre ele sunt compartimentate, 2 sunt locuri rezervate. Pe traseu circulă acum „Trenul spre victorie”, întruchipând prin numele său dorința moldovenilor și ucrainenilor de a scăpa rapid de amenințarea din Rusia. Fiecare dintre cele 7 mașini este dedicată teritoriului Ucrainei ocupat temporar (la momentul lansării în urmă cu două luni). Durata călătoriei într-un sens va fi de aproximativ 13 ore. In timpul calatoriei este asigurata o oprire in statia Ungheni cu posibilitate de transfer catre statia Iasi din Romania, unde se afla aeroportul international.

Ucraina și Moldova au fost și vor fi întotdeauna nu doar parteneri strategici, ci și țări prietene care au trecut prin tot felul de greutăți și agresiunea Rusiei spre succes și prosperitate viitoare, care cu siguranță vor veni foarte curând.

#Moldova #Ucraina #relațiile #Maia_Sandu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button