Război în Ucraina

Armata ucraineană neagă că a pierdut oraşul Soledar

Armata ucraineană a negat vineri pierderea oraşului Soledar, afirmând că ”lupte violente” au loc în continuare în acest mic oraş din estul Ucrainei, după ce Rusia declarase mai devreme că trupele sale au preluat controlul localităţii, transmit agenţiile AFP şi EFE.

”Nu, asta nu este sigur”, a spus despre pierderea oraşului purtătorul de cuvânt al comandamentului Est al armatei ucrainene, Serghei Cerevati. ”Lupte violente se desfăşoară în continuare la Soledar”, a adăugat el, vorbind la televiziunea publică de la Kiev, transmite sursa.

”Forţele armate ucrainene păstrează situaţia sub control în condiţii dificile” în faţa ”celor mai bune unităţi (ale grupării ruse de mercenari) Wagner şi a altor forţe speciale ruse”, a adăugat acesta.

El a acuzat Moscova de ”zgomot informaţional” pe marginea capturării acestui oraş pentru ”a semăna neîncredere în rândul ucrainenilor faţă de armata lor”.

”Mici retrageri sau manevre nu înseamnă că ele trebuie să fie percepute ca o mare înfrângere”, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt.

Ministerul rus al Apărării a declarat mai devreme că trupele ruse au capturat complet joi seară oraşul Soledar.

Gruparea rusă paramilitară Wagner a susţinut în acest timp că ea a cucerit singură acest oraş ucrainean, afirmaţie la care Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio referire în declaraţia sa, consemnează CNN.

O echipă a postului american de televiziune aflată la circa 2,5 mile (4-5 kilometri) de Soledar transmite că observă tiruri de mortiere şi rachete şi o deplasare a trupelor ucrainene ce pare a fi o retragere destul de bine organizată a acestora.

Prin ocuparea oraşului Soledar trupele ruse şi-ar putea consolida poziţiile pentru a intensifica asaltul asupra localităţii Bahmut şi le-ar fi deschisă calea către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk. O importanţă strategică au şi minele de sare din Soledar, cu reţeaua lor de tuneluri de circa 300 de kilometri.

#Soledar #război #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button