Economie

BERD a investit anul trecut 525 milioane de euro în R. Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunță că a investit în 2022 o cifră record de 525 de milioane de euro în 14 proiecte în Moldova, oferind un sprijin crucial națiunii mici într-un an turbulent provocat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, transmite sursa.

Investițile anuale ale băncii au crescut de cinci ori față de cifrele din 2021, când s-au situat la 106 milioane de euro, în condițiile în care Moldova s-a confruntat cu o inflație ridicată și cu o criză energetică globală cauzată de urmările războiului, precum și cu un aflux de refugiați din Ucraina.

„Anul 2022 a fost o provocare pentru Moldova și regiune, iar BERD a făcut față provocării. Nu numai că am investit un volum record care a oferit un colac de salvare economiei moldovenești, ci am și acordat fonduri într-un ritm record, asigurându-ne că banii noștri au mers în economia reală, oferind beneficii moldovenilor de rând, care au fost afectați în mod deosebit de războiul din Ucraina. Sunt mândră de angajamentul, hotărârea și determinarea noastră de a sprijini economia Moldovei, sprijinind în același timp reformele în sectoarele critice”, a declarat șefa BERD Moldova, Angela Sax.

Printre punctele de reper ale activității BERD de anul trecut s-au numărat eforturile băncii de a ajuta Moldova să-și protejeze securitatea energetică pe fondul creșterii prețurilor la energie. Moldova este foarte dependentă de gazele naturale importate din Rusia prin Ucraina, iar Banca a împrumutat guvernului 300 de milioane de euro pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze din alte surse decât cele rusești și pentru a procura gaz din centrele europene. De atunci, toate cele 300 de milioane EUR au fost acordate, asigurând o aprovizionare stabilă cu energie pentru milioane de persoane.

Până în prezent, BERD a investit peste 2 miliarde de euro prin intermediul a 159 de proiecte în Moldova.

În total, Banca investit o cifră record de 13,1 miliarde EUR în 2022, cu o cotă parte de 50 % din investiții în economia verde.

#BERD #Economie #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button