Politică

Biserica din Ucraina se rupe de Moscova și le permite ortodocșilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie

Timp de secole, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, data la care s-a născut Iisus conform calendarului iulian. Dar, după invazia lui Vladimir Putin din februarie, biserica ortodoxă din Ucraina permite pentru prima dată congregațiilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, într-o îndepărtare de Rusia și apropiere de Vest, scrie ziare.com.

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, întrucât calendarul iulian (pe stil vechi) este decalat cu 13 zile faţă de calendarul gregorian. După Revoluția Rusă, bolșevicii au trecut la calendarul gregorian din motive pragmatice, dar Patriarhia Moscovei a revenit la Crăciunul pe rit vechi.

Problema sărbătoririi Crăciunului a fost o chestiune de dezbatere de lungă durată în Ucraina.

În mod tradițional, Biserica Ortodoxă Ucraineană sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie, în același timp cu patriarhia Moscovei, care a binecuvântat războiul lui Putin. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, este un susținător proeminent al lui Putin și a spus că soldații ruși care vor fi uciși vor fi iertați de toate păcatele lor.

Procesul de schimbare a datei Crăciunului în Ucraina a început cu pași mici în 2017, când guvernul a decis ca 25 decembrie să fie zi nelucrătoare, iar Biserica Ortodoxă a permis ținerea unor slujbe la această dată.

La o ședință a sinodului său din octombrie și în urma solicitărilor, Mitropolia de la Kiev a anunțat că parohiile ar putea ține o slujbă religioasă completă pe 25, dacă doresc. Decizia afectează aproximativ 7.000 de biserici din toată țara.

Într-un interviu acordat The Guardian, purtătorul de cuvânt al bisericii, arhiepiscopul Evstrati Zoria, a declarat că vor fi colectate date pentru a vedea câți credincioși au participat la slujba de pe 25, care anul acesta cade duminică.

„Nu vrem să forțăm pe nimeni. Înțelegem că asta nu rezolvă nimic”, a spus el. „Eu personal voi decide ce să fac după ce vorbesc cu enoriașii mei. Este mai bine să promovăm acest proces încet și cu succes.”

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, o treime dintre enoriași doreau să se mute Crăciunul după calendarul gregorian, a spus el. Arhiepiscopul a recunoscut că sprijinul este acum mai mare.

#Biserica #Ucraina #Moscova #despărțire

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button