Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Casus belli? – sau cum încearcă Putin să-și spele rușinea

Astăzi, Rusia continuă intens destabilizarea informațională în întreaga lume pentru a găsi oameni care au aceleași idei din rândul politicienilor occidentali de ultra-dreapta. De asemenea, această metodă face posibilă rotirea în continuare (deși mult mai mult) a mașinii de propagandă a Kremlinului destinată pieței interne pentru consumul de informații.

Dacă în interiorul ei, Federația Rusă poate spune în siguranță povești despre „Occidentul teribil”, întărindu-le cu fapte falsificate în grabă, atunci în țările civilizate ale lumii îi este destul de dificil să-și promoveze agenda. Pentru a rezolva această problemă, Federația Rusă a folosit întotdeauna în mod activ serviciile de hackeri IT, precum și mituirea politicienilor radicali, jurnaliştilor și personalităților mass-media.

Recentul sabotaj de la Nord Stream i-a făcut pe mulți propagandiști ruși să se gândească la așa-numitul casus belli. Acest termen legal din vremea dreptului roman înseamnă un motiv formal pentru declararea războiului. Având în vedere amenințările exprimate anterior de folosire a armelor nucleare, care au fost prezente la fiecare discurs public al lui Vladimir Putin, devine evident că Rusia caută cu seriozitate orice oportunitate de a-și îndeplini planurile.

Cu toate acestea, aici merită să amintim câțiva factori care îi fac și mai inutile încercările ei zadarnice. Eșecul armatei ruse în Ucraina și avertismentele deschise ale țărilor membre NATO, inclusiv ale celor cu arsenale nucleare, sunt ceva pe care autoritățile din lobby-ul Kremlinului sunt încă capabile să-l compare în mod adecvat cu combinația de cărți de pe masa lor.

Problema rămâne doar că liderului întregului banchet nuclear nu-i pasă de nicio evaluare adecvată a situației. Zilele trecute, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut posibil ca Federația Rusă să înțeleagă că orice utilizare a armelor de distrugere în masă în Ucraina va schimba, și poate chiar va șterge viitorul statului rus.

După cum mulți știu de mult, Rusia este implicată activ în extinderea rețelei de sateliți, în special în statele UE. Italia este o astfel de țară. Politicianul de extremă-dreapta Matteo Salvini s-a dovedit anterior a fi legat de Kremlin, iar știrile recente de la publicația italiană de stânga moderată La Repubblica i-au făcut nervoși pe cetățenii europeni. Presa a anunțat că submarinul rus Poseidon, care transporta o resursă nucleară, a dispărut de pe radarele NATO.

Vestea a fost răspândită imediat de toată lumea, în special de resursele pro-ruse. Alianța a negat această informație până la seară, dar entuziasmul semănat este încă prezent în titlurile presei. Odată cu preluarea puterii de centru-dreapta Fratelli d’Italia în Italia, există posibilitatea ca guvernul sau instituțiile de știri să coopereze cu Rusia. Mulți experți internaționali sunt convinși de acest lucru.

Kremlinul se va sinucide dacă orice fapt falsificat sau încă un alt fapt fictiv este declarat drept casus belli. Chiar și cu potențialul său nuclear, Rusia nu poate ieși învingătoare în condițiile celui de-al treilea război mondial. Armata sa regulată, o mare parte din noile arme au fost distruse în Ucraina. Rusia nu are aliați. Încercările zadarnice de a „cumpăra” un alt satelit par ridicole și frivole. Pentru a „juca” în politica internațională, trebuie mai întâi să înveți să fii un stat de drept, nu să jonglezi cu focoasele nucleare și cu viețile a mii de civili din Ucraina.

#război #Ucraina #Rusia #Kremlin #nuclear

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button