Război în Ucraina/Война в Украине

„Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce?”. Putin s-a întâlnit cu mamele soldaților care luptă și mor în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu mamele soldaților care luptă în Ucraina, asigurându-le că le împărtășește suferința, dar că nu regretă că a lansat ceea ce el numește „operațiune militară specială”, relatează The Guardian. Cu toate acestea, unele mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi îl acuză pe liderul de la Kremlin că nu are curajul să se vadă cu ele și că s-a întâlnit cu cele care nu pun întrebări, potrivit AFP.

Presa de stat din Rusia a difuzat imagini înregistrate cu Putin de la o întâlnire cu mamele soldaților ruși.

Liderul de la Kremlin le-a spus femeilor să nu creadă tot ce văd la televizor sau citesc pe internet, deoarece acolo circulă multe informații „false” despre conflict.

În înregistrare, Putin este văzut stând la o masă pe care are ceai, prăjituri și boluri cu fructe de pădure proaspete, spunându-le mamelor soldaților că el și conducerea Rusiei înțeleg suferința celor care șl-au pierdut băieții pe frontul din Ucraina.

„Aș vrea să știți că, eu personal, și întreaga conducere a țării – împărtășim durerea voastră. Înțelegem că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu – mai ales pentru o mamă. Împărtășim această durere”, a declarat Putin.

Putin a mai spus că nu regretă lansarea a ceea ce el numește „operațiunea militară specială” a Rusiei împotriva Ucrainei, prezentând războiul ca un moment de cotitură în care Moscova a ținut piept în sfârșit hegemoniei occidentale.

Televiziunea de stat nu a prezentat, momentan, și ce i-au spus mamele soldaților lui Vladirmit Putin.

Mamele soldaților își strigă durerea pe internet

Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în toată Rusia de câteva săptămâni şi cer prin mesaje video difuzate pe canale de internet în limba rusă ca preşedintele Vladimir Putin să-şi respecte promisiunile făcute, relatează France Presse, citată de Agerpres.

După ce a ordonat o mobilizare parţială în septembrie, Kremlinul a dat asigurări că sutele de mii de înrolaţi vor urma un antrenament solid, vor primi un echipament bun şi nu vor fi trimişi în prima linie a războiului din Ucraina.

Însă au fost înregistrate numeroase încălcări ale acestor promisiuni: moartea pe front a celor recent mobilizaţi, mobilizarea unor bărbaţi inapţi pentru serviciul militar, a unor taţi de familii numeroase sau prea vârstnici, absenţa echipamentului adecvat şi a instruirii militare pentru cei chemaţi sub arme.

De frica protestelor, Putin s-a întâlnit vineri pentru prima oară cu mame ale militarilor trimişi în Ucraina, dar rudele celor mobilizaţi au anticipat că reuniunea a fost atent coregrafiată, fără discuţii de fond.

Femeile acuză că Putin a ales mamele care nu pun întrebări

Putin va întâlni ”mame scoase din mâneca sa, care vor pune întrebări adecvate şi îi vor mulţumi, ca de fiecare dată”, şi-a exprimat regretul Olga Ţukanova, mama unui tânăr care îşi efectuează serviciul militar.

”Vladimir Vladimirovici, răspundeţi la întrebările noastre!”, a cerut această femeie, care vrea să se asigure că fiul său de 20 de ani nu va fi trimis ilegal pe front sau la frontiera cu Ucraina, unde cad de asemenea obuzele.

Ea a venit special la Moscova din oraşul Samara, situat la 900 km est, cu speranţa că va fi primită la Kremlin. Degeaba. ”Cred că ei se tem că i se va pune întrebări incomode. Dar el trebuie să rezolve problema!”, afirmă ea.

Preşedintele rus ştie cât de sensibil este subiectul legat de rudele soldaţilor.

Statutul lor de mame şi soţii de bărbaţi mobilizaţi, plecaţi să servească patria, le conferă o legitimitate şi o formă de protecţie în faţa persecuţiilor, autorităţile neputând să le considere drept opozante obişnuite.

Explicațiile sociologilor

În societatea rusă, ”există un sentiment instinctiv că soţiile au dreptul” să ceară socoteală puterii, afirmă Aleksei Levinson, sociolog la centrul independent Levada.

Aceste femei ”cer statului să-şi îndeplinească funcţia de ”părinte colectiv” al mobilizaţilor”, adaugă el. ”Când statul sau comandamentul militar nu-şi îndeplineşte atribuţiile, femeile fac reclamaţii”, spune expertul citat.

Pentru moment, mişcarea este disparată, puţin coordonată. Apelurile rudelor în suferinţă sunt difuzate pe reţelele sociale, unde colective neoficiale se înghesuie în jurul unor personalităţi mai vocale.

Este şi cazul Olgăi Ţukanova, care într-o înregistrare video, difuzată de unele canale de social media ruse, i se adresează lui Putin: ”Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce? Aveţi curajul să ne priviţi în ochi? Nu cu soţii şi mame alese la comandă, ci cu femei adevărate, care au venit din diferite oraşe până aici pentru a se întâlni cu dumneavoastră”.

#Putin #mamele_soldaților #întâlnirea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button