Război în Ucraina

Cazul Prigojin – cel, care aduce criminalii pe străzi

Evgheni Prigojin a devenit recent o persoană foarte „populară” la Kremlin și una dintre principalele figuri ale criminalilor de război ruși pentru comunitatea internațională. Este cunoscut și ca „bucătarul lui Putin” și șeful PMC ilegal „Wagner” – de fapt, un detașament de mercenari înarmați, violatori, hoți și foști prizonieri. Există diverse zvonuri în jurul lui Yevgeny Prigozhin și al pupilor lui, dar li se întâmplă și diverse situații nu tocmai plăcute. Însuși „bucătarul lui Putin” a servit timp pentru asta, dar adepții săi abia încep să simtă consecințele „colaborării” cu o persoană ca el.

Recent a devenit cunoscut faptul că directorul general adjunct al detașamentului de zbor 223 al Ministerului rus al Apărării este suspectat că a luat mită în valoare de aproximativ 2 milioane de ruble. Escadrila lui este cea care aduce în mod tradițional PMC Evgeny Prigozhin la „poziții” pentru a efectua operațiuni foarte „interesante”. Acesta nu este un incident întâmplător în condițiile Rusiei de astăzi, poate fi un fel de semn pentru șeful PMC, care a devenit recent foarte „jucat” în politică, inclusiv încercări de a vorbi publicului internațional.

Detașamentul de zbor de mai sus oferă oficial aviație de transport în interesul oficialilor de la Kremlin și, de asemenea, efectuează transport neregulat de mărfuri și pasageri, inclusiv în zonele ilegale și criminale ale „operațiunilor speciale” ale lui Putin. Ministerul Apărării al țării agresoare a încheiat destul de legal un contract cu compania Prigozhin „M Invest” pentru transportul așa-zișilor angajați PMC din Rusia în Siria, Sudan, Libia și Republica Centrafricană, folosind „serviciile” detașamentului 223.

Cu toate acestea, încă de la început, atât furnizarea unei astfel de „asistențe” din partea Ministerului Apărării al Federației Ruse, cât și însăși existența PMC „Wagner” au fost clasificate ilegale. De exemplu, în iunie 2018, ediția rusă The Bell a vorbit despre contractele Wagner PMC pentru extracția aurului sudanez. Prigojin însuși într-un interviu acordat publicației a negat apoi nu numai implicarea sa în PMC-uri, ci și prezența unor astfel de formațiuni în Rusia.

În noiembrie același an, agenția internațională de media Bloomberg a scris despre interesele de afaceri ale lui Wagner în alte țări africane, inclusiv Libia și Republica Centrafricană. Apropo, cel de-al 223-lea detașament de zbor a ajutat activ PMC la realizarea planurilor atât ale Kremlinului, cât și ale „bucătarului lui Putin”. Mass-media a publicat apoi rutele a două aeronave Tu-154 ale acestui detașament cu numerele de coadă RA-85041 și RA-85155.

De asemenea, a devenit cunoscut cu mult timp în urmă că transportul regulat al wagneriștilor este efectuat din Rusia în Siria cu aeronave Il-76 și Il-62, dar Tu-154 au fost folosite pentru misiuni „delicate”, care au primit porecla „microbuze siriene” , doar din cauza regularității crescute a zborurilor similare. Evgheni Prigojin a finanțat conducerea celui de-al 223-lea Detașament de zbor al Ministerului Apărării, dar a folosit avioanele nu numai pentru a-și transporta mercenarii, ci și pentru „trebunțe personale”, despre care atât serviciile speciale ruse, cât și anturajul dictatorului rus le cunoșteau bine. Acesta este, potrivit multor analiști, pârghia cheie a posibilei presiuni a Kremlinului asupra însuși „bucătarului lui Putin”.

Trebuie înțeles faptul că Yevgeny Prigozhin a reușit deja să dobândească un fel de „bază de fani”, formată din oameni cărora le place cruzimea și fărădelegea. Datorită unei astfel de „audiențe”, șeful criminalist al PMC „Wagner” continuă să comită un număr imens de atrocități, inclusiv represalii împotriva propriilor „protejați”.

Apropo, în timpul unor astfel de „performanțe” este adesea folosit un baros – un simbol al wagneriților. Cum îl folosesc mercenarii? Ei sparg craniul unei persoane legate strâns de un stâlp sau de o structură de beton, filmând-o pe video. Este mai bine să păstrați tăcerea despre modul în care tratează soldații ucraineni sau civili capturați, deoarece secțiile lui Prigojin folosesc nu numai un baros în represalii împotriva ucrainenilor. În mare parte din cauza inumanității wagneriștilor și a lui Prigojin, Rusia a devenit un stat terorist.

Este de remarcat faptul că mercenarii „bucătarului lui Putin” nu sunt doar foști criminali din „locuri nu atât de îndepărtate” (ca el), ci și oameni absolut dezechilibrati și clar bolnavi mintal. Astăzi se plimbă liber prin orașele Rusiei, iar mâine își vor folosi în mod activ barosul împotriva rușilor, cărora cumva nu le-a plăcut această teroare.

Trebuie amintit că membrii PMC Wagner sunt sprijiniți activ atât de Ministerul Apărării al Federației Ruse, cât și de Kremlin. Acest lucru este vizibil chiar și în timpul „relocarii” wagneriților și a rușilor nou mobilizați. Primii stau în vagoane de tren confortabile, în timp ce alții sunt nevoiți să încapă în „detașamente” întregi în compartimentele de marfă.

Evgheni Prigojin este acum o amenințare pentru întreaga lume și, apropo, pentru Rusia însăși. Cu toate acestea, „octatele” pe care le-a adus multă vreme la Kremlin i-au permis „să existe în mod normal” și chiar să fie una dintre „elitele” Kremlinului. Acum, Putin a păstrat personal ranchiună față de el, văzând încercările lui Prigojin de a începe să urce „scara carierei politice”, ceea ce îl face o amenințare pentru dictator de la Kremlin.

#Prigojin #Wagner #teroare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button