Economie

Ce apartamente vor deveni mai scumpe: Analiza unui expert imobiliar

În prima jumătate a acestui an, numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a locuințelor în municipiul Chișinău a crescut cu aproximativ 24,3%, iar această tendință este de așteptat să continue, ceea ce va duce la scumpirea spațiului locativ, spun experții.

Care apartamente se vor scumpi? Analiza unui specialist

În prima jumătate a anului 2023 au fost vândute 5.948 de apartamente, comparativ cu 7.396 în aceeași perioadă din 2024, adică cu 1.448 apartamente mai mult, transmite Știri.md, referindu-se la Mold-street.com.

Factorii care influențează piața

Victor Cernomorcenco, specialist imobiliar la compania Acces Imobil, explică această revenire pe piața imobiliară a capitalei, după doi ani de criză, prin condițiile mai favorabile de creditare. „Numărul apartamentelor cumpărate prin credit a crescut de 2,5 ori în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Am înregistrat o creștere de 251%, adică cu 2.007 apartamente mai multe vândute prin ipotecă”, spune expertul.

Cu scăderea inflației, creditele ipotecare au devenit mai accesibile, cu o dobândă anuală efectivă (DAE) scăzând de la aproximativ 14% în 2022-2023 la 7-8% în 2024. „Toți cei care au amânat achiziția unei locuințe din cauza lipsei resurselor financiare au început să revină în acest an”, constată Cernomorcenco.

Tendințe în creșterea prețurilor

În ciuda unui maxim istoric al prețurilor medii la apartamente în Chișinău, populația continuă să investească în imobiliare. Conform estimărilor Acces Imobil, prețul mediu al unui apartament în Chișinău este de 1.370 euro pe metru pătrat.

Implementarea programului de stat Prima Casă Plus, care va stimula achiziția de apartamente, ar putea contribui la o și mai mare creștere a prețurilor, explică economistul Stas Madan. „Creșterea cu 150% a valorii maxime a locuinței, într-un context în care prețurile sunt deja ridicate, poate duce la o și mai mare inflare a prețurilor pe piața imobiliară”, avertizează Madan.

Economistul adaugă că „creșterea raportului dintre rata lunară la credit și veniturile nete, de la 50% la 70%, crește semnificativ riscul de supraîndatorare a populației și, implicit, riscul pierderii locuințelor achiziționate”.

Cernomorcenco subliniază că condițiile mai favorabile de creditare și publicitatea intensificată din partea băncilor comerciale și companiilor imobiliare vor atrage mai mulți cumpărători pe piață. „Creșterea cererii va impulsiona nu doar numărul tranzacțiilor, dar și majorarea prețului mediu al apartamentelor în Chișinău”, afirmă specialistul.

Cele mai mari presiuni vor fi resimțite în segmentul apartamentelor cu reparație, gata de mutare, care se încadrează în plafonul de 120.000 euro. „Prețurile în acest segment sunt așteptate să crească semnificativ, pe măsură ce cererea pentru aceste proprietăți continuă să crească”, concluzionează Cernomorcenco.

Anterior, Banca Națională a Moldovei a raportat că, în trimestrul II al acestui an, indicele prețurilor imobiliare rezidențiale (RPPI) din Chișinău a crescut la 166,0%, înregistrând o creștere de 6,2% față de trimestrul I 2024 și de 18,2% față de trimestrul II 2023.

#Economie #apartamente

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button