Război în Ucraina

Ce urmărește Rusia prin suspendarea acordului privind exporturile de cereale din Ucraina

Rusia a anunţat sâmbătă, 29 octombrie curent, că îşi suspendă participarea la acordul mediat de ONU ce asigură transportul pe Marea Neagră al cerealelor ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene, cu ajutorul dronelor, au atacat navele Flotei Mării Negre din Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea anexată de Rusia, transmite sursa.

„Având în vedere… actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „coridorului de cereale”, partea rusă suspendă participarea la punerea în aplicare a acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, a precizat Ministerul într-o declarație.

Într-o declarație separată, Ministerul rus de Externe a declarat că, în urma atacurilor asupra navelor rusești, „partea rusă nu poate garanta siguranța navelor civile de mărfuri uscate care participă la „Inițiativa Mării Negre” și suspendă implementarea acesteia pentru o perioadă nedeterminată.

Ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev, a declarat mai devreme că Rusia este pregătită să furnizeze gratuit până la 500.000 de tone de cereale țărilor sărace în următoarele patru luni, cu asistență din partea Turciei.

„Ținând cont de recolta din acest an, Federația Rusă este pe deplin pregătită să înlocuiască cerealele ucrainene și să livreze livrări la prețuri accesibile tuturor țărilor interesate”, a declarat el.

Anterior, Stephane Dujarric, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, făcuse apel la părți să reînnoiască pactul: „Subliniem urgența de a face acest lucru pentru a contribui la securitatea alimentară în întreaga lume și pentru a atenua suferința pe care această criză globală a costului vieții o provoacă miliardelor de oameni”.

Ce urmărește Rusia?

Decizia Rusiei nu este chiar surprinzătoare. Analiștii se așteptau ca Moscova să găsească un pretext pentru o eventuală renegociere a acordului care expiră în noiembrie, în speranța că astfel va pune presiune pentru a obține ridicarea unor sancțiuni.

În urmă cu două săptămâni, Rusia semnala asta punând condiții pentru a accepta continuarea înțelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat și supervizat de ONU și Turcia. Astfel, un reprezentant al Moscovei i-a spus unui oficial de rang înalt al Națiunilor Unite că va accepta prelungirea acordului numai dacă Occidentul ridică din sancțiuni, pentru a facilita exporturile ruse de produse agricole și de îngrășăminte ale Rusiei.

Trebuie precizat că exportul de îngrășăminte agricole și cereale ruse nu este vizat de sancțiuni, ci este permis, în virtutea acordului mediat de președintele Recep Tayyip Erdogan. Rusia susține însă că impactul general al sancțiunilor occidentale asupra logisticii, plăților, transportului maritim și asigurărilor o împiedică să exporte îngrășăminte și produse chimice cum ar fi amoniacul și că relaxarea acestor restricții a fost o parte esențială a acordului semnat în iulie și având drept garanți Turcia și ONU.

#cereale #export #foame

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button