NecategorizatPolitică

Chișinăul și Bucureștiul au decis să se unească. E vorba de ședința comună a Parlamentelor R. Moldova și României

Parlamentele de la Chișinău și București urmează în curând să organizeze o reuniune comună. O asemenea decizie a fost luată la ședința celor patru Comisii parlamentare, două din Legislativul Republicii Moldova și două din cel al Românei, care au avut la sfârșitul săptămânii trecute o ședință comună la Iași, transmite sursa.

Mai exact, vineri, 20 mai, la Iași s-au convocat în ședință comună membrii Comisiilor juridice și a Comisiilor de politică externă din Parlamentul Republicii Moldova și Senatul României, unde au aprobat mai multe decizii ce vizează atât politica internă a statelor, cât și în partea ce ține de subiecte reciproce.

Cele patru comisii parlamentare au adoptat o declarație comună prin care salută „dinamica excelentă a cooperării bilaterale” și exprimă determinarea instituțiilor parlamentare de la Chișinău și București de a continua conlucrarea în domeniile „de interes reciproc și în vederea accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”.

„Unirea eforturilor noastre reprezintă un fundament solid pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin intermediul României”, se menționează în declarația adoptată.

Deputații de la Chișinău și București consideră oportună necesitatea implementării conceptului de control comun la frontiera dintre cele două state. De asemenea, parlamentarii își exprimă preocuparea profundă față de evoluțiile de securitate din regiune și condamnă agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În context, deputații se arată preocupați în privința incidentelor înregistrate în ultima perioadă în regiunea transnistreană și salută maniera înțeleaptă, responsabilă și echilibrată în care autoritățile de la Chișinău au abordat situația de ansamblu. În același timp, documentul salută modul exemplar în care autoritățile Republicii Moldova, alături de societatea civilă și cetățeni, gestionează numărul mare de refugiați din Ucraina. Potrivit documentului, Republica Moldova reconfirmă și prin aceste eforturi că este un stat cu vocație europeană și că împărtășește în mod natural valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană.

Amintim că, vineri, 20 mai, la Iași s-au întrunit membrii Comisiilor politică externă și integrare europeană și cei ai Comisiei juridice, numiri şi imunități din Parlamentul Republicii Moldova și, respectiv, a Comisiei pentru politică externă și Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României.

#Chișinău #București #reuniune_comună

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button