Război în Ucraina

Cine a elaborat planul de contraofensivă a Ucrainei – detalii și poze

Planul pentru contraofensiva din regiunea Harkov a fost elaborat de comandantul Forțelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, cel care a apărat Kievul și direcția nord, scrie expertul politic Oleksi Holobuțki pe pagina sa de Facebook, scrie sursa.

„Astăzi se desfășoară în fața ochilor noștri o operațiune inedită a trupelor ucrainene, în care inamicul pierde teritorii capturate anterior. Cu toate acestea, autorii operațiuni militare inedite rămân sunt modești. Ei sunt reticenți în a comunica cu presa, așa că de obicei rămân în umbra succeselor lor.

Arhitectul recentelor victorii ale armatei ucrainene este comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Sirski. La început, Sirski a reușit să oprească ofensiva inamicului la Harkov, Izium, Bahmut, Avdiivka și în alte direcții operaționale”, a scris Holobuțki.

Expertul susține că Sirski a fost cel care a dezvoltat planul pentru operațiunea din Balaklia, care a devenit primul oraș eliberat în cadrul acestei contraofensive. La început, Statul Major General ucrainean a criticat acest plan, dar Sirski a reușit să convingă conducerea militară a țării de necesitatea acestuia, a menționat expertul.

De asemenea, comandantul Forțelor Terestre a elaborat un plan de eliberare a orașului Kupiansk, pe care ocupanții l-au transformat într-unul dintre principalele lor centre logistice.

Rusia recunoaște că s-a retras din Kupiansk și Izium, după ce Ucraina a anunțat colapsul forțelor ruse în regiunea Harkov. Moscova susține însă că este vorba de „o regrupare” a soldaților săi.

„Pentru a atinge obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale pentru eliberarea Donbasului, s-a decis regruparea forțelor ruse staționate lângă Balaklia și Izium pentru a spori eforturile în direcția Donețk”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de TASS.

Potrivit acestuia, în ultimele trei zile a fost derulată o operațiune de reorganizare și redistribuire a grupării Izium-Balaklia în Republica Populară Donețk (RPD).

Contraofensiva fulgerătoare începută luni de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov, care fie sunt distruse sau capturate în luptă, fie se retrag în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.

După ce vineri seară a apărut informația că ucrainenii se apropie de Kupiansk, sâmbătă dimineață s-a aflat că acest important nod logistic pentru armata lui Vladimir Putin era deja cucerit de trupele Kievului.

După câteva ore a apărut și informația că alte două orașe importante, aflate mai la sud, Izium și Liman au fost părăsite de ruși, de frică să nu fie încercuiți.

Declarația zilei pe tema contraofensivei a venit de la Mark Hertling, un general cu patru stele în retragere, fost comandant al forțelor americane în Europa: „Fără îndoială, (Ucraina) execută o manevră strălucită axată pe obiective de teren pentru a-i <> pe ruși. Dar rușii îi ajută – făcând foarte puțin pentru a riposta”.

Oleksandr Sirski a fost responsabil pentru retragerea armatei ucrainene de la Debalțeve în 2015 și pentru organizarea apărării Kievului în primele zile ale invaziei ruse.

„Înainte de războiul ruso-ucrainean, care a început în 2014, odată cu anexarea Crimeei și invazia Donbasului, Sirski a comandat brigada 72 mecanizată. În timpul războiului ruso-ucrainean din 2014 a coordonat retragerea trupelor ucrainene din Debalțeve, iar grupul format de el a acoperit retragerea unităților forțelor armate.

După invazia rusă din 24 februarie, el a condus forțele militare care au apărat Kievul: s-au format două inele puternice de apărare, iar forțele ofensive ale inamicului au fost împrăștiate, un număr mare de forțe inamice și echipament militar au fost distruse în acele bătălii”, a menționat Oleksi Holobuțki.

#Ucraina #război #Harko #contraofensivă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button