Politică

Cine este noul director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

Fosta ministră de Interne, Ana Revenco, a fost numită de către Parlament, cu votul majorității parlamentare, în funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Aceasta a fost numită pe un termen provizoriu de 12 luni. Candidatura ei a fost propusă de către președinta Maia Sandu. Deputații din opoziție i-au reproșat lui Revenco că deși a fost desemnată în această funcție, nu a venit cu un concept și un buget stabilit pentru funcționarea instituției, transmite sursa.

„Cetățenii Republicii Moldova au simțit-o pe bune în ultimii doi ani că dezinformarea a devenit o armă letală a războiului hibrid. Dezinformarea țintește în siguranța cetățeanului, în unitate și în capacitatea statului de a dezvolta o societate democratică. Dezinformarea, știrile false, manipulările au existat aici ca parte a războiul dus de Rusia. Metodele clasice de combatere a dezinformării nu au funcționat. Arma cea mai puternică pentru a lupta cu dezinformarea este cetățeanul informat, care dispune de cunoștințe, abilități și instrumentarul necesar care distinge între fals și adevăr. Asta va fi esența activității Centrului”, a declarat Ana Revenco, în plenul Parlamentului.

Fiind întrebată de deputații din opoziție care va fi bugetul instituției, Revenco a spus că are la dispoziție două luni pentru stabilirea acestuia. Totodată, ea a spus că atât salariul ei cât și cele ale angajaților vor fi clar stabilite în proiectul bugetului care va fi prezentat deputaților în săptămânile ce urmează. de asemena, urmează potrivit ei,  a fi detaliată concepția, dar și structura numerică a Centrului.

Răspunsurile Anei Revenco nu i-a mulțumit pe deputații BCS. Aceștia i-au reproșat că nu făcut decât să vină cu definiții cunoscute deja, fără a spune clar cum va lupta cu dezinformarea.  Deputatul BCS, Oleg Reidman a insistat ca Revenco să explice de ce dezinformarea vine doar din est, așa cum a declarat ea anterior. 

„În atenția Centrului va fi nevoia de cunoștințe a cetățeanului de a distinge dintre fals și adevăr, indiferent de originea sursei. Astăzi sursa principală care dezbină societatea este în primul rând politica Kremlinului și se simte zilnic și vizează toate sectoarele”, a răspuns Revenco.

A urmat o altă replică din partea deputatului BCS, Constantin Starîș. Acesta a numit-o pe Revenco „doamna fără cinci minute ministru al Adevărului”. În apărarea lui Revenco a venit speakerul Parlamentului, Igor Grosu, care l-a apostrofat pe Starîș

„Vă rog să abordați un limbaj fără insulte. Eu gura nu vă închid, mai ales la cei care participă pe la Valdai și ling, scuzați termenul și fac avansuri dictatorilor”, a spus vădit iritat Grosu, referindu-se la participarea repetată a lui Starîș la întâlnirea Clubului Valdai, prezidată de președintele rus, Vladimir Putin.

După o oră de replici și dezbateri și în pofida nemulțumirii comuniștilor și socialiștilor, majoritatea parlamentară si-a dat votul pentru numirea în funcție a Anei Revenco în fruntea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

De menționat că Ana Revenco în perioada august 2021 – iulie 2023 a deținut funcția de ministră a Afacerilor Interne.  Aceasta are experiență în domeniul securității și comunicării strategice, a activat anterior și în funcția de consilieră a președintei Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate. 

Totodată, Ana Revenco a condus Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Ministerului Afacerilor Interne și a fost fondatoare și directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova.

#dezinformare #Centru_pentru_comunicare #Ana_Reverenco

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button